Prije 5-6 godina dobio sam kaznu za tramvaj. Više se ne sjećam je li kazna plaćena, pisao sam prigovor i više se ne sjećam je li na kraju plaćeno s obzirom da je to bilo davno. Ako mi nikada do sada ništa nije stizalo, je li to u slučaju da nije plaćeno otišlo u zastaru?

 

Prekršajni progon zastarijeva za četiri godine, iznimno za tri godine za one prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati prekršajni nalog. Zastara progona počinje teći onim danom kad je prekršaj počinjen. U slučaju ako je izrečena prekršajnopravna sankcija ona se ne može izvršiti ako je od pravomoćnosti proteklo tri godine.

Ako ste kaznu dobili i platili, tada je sve riješeno. Ako ste prigovorili na kaznu pa nikada nije izdan prekršajni nalog, u tom slučaju je nastupila zastara progona. Ukoliko je izdan prekršajni nalog, odnosno je li u tijeku neki postupak protiv vas, možete provjeriti kod nadležnog prekršajnog suda, ali i u tom slučaju bi trebalo utvrditi nastup zastare. Ako vam je kazna izrečena, valjalo bi utvrditi kada odnosno od kada je odluka pravomoćna da bi se mogao utvrditi datum kada nastupa zastara izvršenja kazne.