Vrisak se koristi prvenstveno za zimske respiratorne tegobe. Vrlo dobro djeluje u protuvirusnom i protubakterijskom smjeru, smiruje um i osvježava tijelo. Pomoći će kod kašlja, prehlada, grlobolje, bronhitisa i hunjavica

 

Većina ljekovitog bilja bere se u vrijeme cvatnje. Većina ljekovitog bilja cvate na kraju proljeća i u prvoj polovici ljeta. Jedna od rijetkih biljaka koja cvate u ranu jesen je vrisak, lat. Satureja montana.

Danas sam bila u šetnji i branju gljiva pod Platkom i na sve strane se divila rascvjetalom vrisku. Bila je magla i bilje je bilo mokro, pa se nije moglo brati, ali je mirisalo božanstveno. Za par dana, kada bura osuši i rastjera vlagu, krenite u zaleđe Rijeke po ovu mnogima omiljenu biljku.

Za što možete koristiti vrisak? Prvenstveno za zimske respiratorne tegobe. Vrlo dobro djeluje u protuvirusnom i protubakterijskom smjeru, smiruje um i osvježava tijelo. Pomoći će kod kašlja, prehlada, grlobolje, bronhitisa i hunjavica. Za pojačani efekt miješajte ga s majčinom dušicom i jaglacem u istim omjerima, no bit će djelotvoran i samostalno. Njegov izrazito aromatičan okus sličan majčinoj dušici ima notu papra i natruhu gorčine, pa ga obavezno  zasladite medom.

Iako ima vrlo snažno djelovanje protiv bakterija, virusa i gljivica, nježan je prema koži. Ako imate problema s gljivicama na nogama, slobodno redovito točajte stopala u lavoru s čajem od vriska. Imate li kakva gljivična oboljenja kože, možete ih slobodno ispirati čajem od vriska.

Naglašavam da se ovo odnosi samo na čaj. Eterično ulje vriska izrazito je agresivno za kožu te može napraviti iritacije nalik opeklinama.

Ako imate problema s prhuti na glavi, možete slobodno oprati kosu čajem od vriska i pustiti ju da se prirodno posuši. Činite li to redovito, oporavit će se.

Želite li piti čaj koji će vam dugoročno podizati imunitet, vrisak je dobar izbor.

No, svaka biljka koja je toliko aktivna u jednom smjeru obično ima neku manu (ili manu današnjem čovjeku) koju treba imati na umu.

Kod ljudi izrazito neredovite probave, koji su skloni dugotrajnim zatvorima i rijetko se kreću, čisti vrisak može još više potaknuti taj problem. Nije problem u vrisku nego u stanju i načinu života te osobe.

Dakle, sada, okolica Rijeke, vrisak cvate, vrijeme je za branje!