Kako spriječiti da djeca naslijede imovinu roditelja prije smrti oba, budući da bračni drugovi vjerojatno neće preminuti istovremeno, a ne znamo koji će preminuti prije? Ako ne želimo da se ostavina nakon smrti jednog od nas dijeli prije smrti oboje, možemo li napraviti dva ugovora o doživotnom uzdržavanju, dakle, prvi suprug-supruga i drugi supruga-suprug? Je li to pravovaljano ili je za taj slučaj potrebna neka druga procedura?

Zakon o nasljeđivanju kao nasljednike u prvom nasljednom redu utvrđuje supružnika te djecu ostavitelja. Dakle, nadživjeli supružnik nasljeđuje zajedno s djecom u jednakim dijelovima temeljem zakona, ukoliko ne poduzmete nikakve radnje.

Za svog života na više načina možete raspolagati svojom imovinom za slučaj smrti. Najjednostavniji način bi bio ustup i raspodjela imovine za Vašeg života temeljem ugovora koji biste zaključili sa svojim nasljednicima, a isto tako i supruga. Za ovaj ugovor nužno je da se s njim slože svi nasljednici, dakle, i djeca bi morala potpisati takve ugovore te bi imovinu nasljeđivala tek nakon smrti oba roditelja.

Oporukom također možete isključiti nekog nasljednika od nasljedstva, ali uz ispunjenje strogih zakonskih uvjeta propisanih člankom 85. Zakona o nasljeđivanju - nasljednik koji se odao neradu ili nepoštenu životu, počinio kazneno djelo protiv RH ili vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, namjerno počinio neko teže kazneno djelo prema Vama ili Vašem bračnom drugu, roditelju, djetetu, te ako se teže ogriješio prema ostavitelju povredom neke zakonske ili moralne obveze.

Ukoliko oporukom isključite svog djecu od nasljedstva bez valjanog razloga ili zaključite ugovore o darovanju kojim prenosite cijelu imovinu na suprugu, a ona na Vas, djeca imaju pravo pobijati takve Vaše radnje kojima je povrijeđen njegov nužni nasljedni dio u ostavini.

Zaključenje dva Ugovora o doživotnom uzdržavanju, koji ne bi bili predbilježeni u zemljišnim knjigama svakako je jedna od opcija kojom biste ostvarili učinak koji želite, a nadživjeli bračni drug bi u tom slučaju aktivirao ugovor po smrti drugoga.