Stopostotni sam invalid u mirovini, htjela bih izrađivati ukrase za pse. Kako bih to mogla prodavati online?

Umirovljenik koji ima interesa ostvariti dodatnu zaradu obavljanjem djelatnosti koje se prema Zakonu o obrtu mogu obavljati kao obrtničke, može registrirati domaću radinost ili sporedno zanimanje i u tom slučaju ne stječe status obveznog osiguranika i neće mu se obustaviti isplata mirovine. Za korisnike invalidskih mirovina ostvarenih prema Zakonu o hrvatskim braniteljima uređena su povoljnija pravila. Korisnicima  invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) za vrijeme obavljanja tih djelatnosti ne obustavlja se isplata mirovine.

Dakle, najbolji način za dodatnu zaradu u vidu vlastite izrade ukrasa za pse, uz zadržavanje isplate mirovine je obavljanje domaće radinosti.

Zakon o obrtu (“Narodne novine”, broj 143/13., 127/19. i 41/20.) utvrđuje institute domaće radinosti i sporednog zanimanja, koje mogu obavljati fizičke osobe, uz ispunjenje određenih uvjeta:

  • da te poslove obavljaju isključivo osobnim radom,
  • udovoljavanje posebnom uvjetu stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja ili položenog majstorskog ispita, ako obavlja djelatnost s popisa vezanih obrta,
  • da im ukupni bruto primici ostvareni od obavljanja tih djelatnosti ne prelaze iznos od deset bruto prosječnih mjesečnih plaća u kalendarskoj godini u kojoj se obavljaju te djelatnosti.

Odobrenje za obavljanje sporednog zanimanja ili domaće radinosti izdaje nadležno upravno tijelo županije odnosno Grada Zagreba na području prebivališta odnosno boravišta fizičke osobe koja obavlja domaću radinost ili sporedno zanimanje. Potrebno je ispuniti obrazac “Prijava za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje sporednog zanimanja i domaće radinosti”. Trošak registriranja iznosi 35,00 kuna upravne pristojbe po Tar. br. 2. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi („Narodne novine“, broj 8/17., 37/17., 129/17., 18/19., 97/19. i 128/19.).

Specifičnost je u tome što fizička osoba time ne stječe status obrtnika nego se vodi u evidenciji koju vode nadležna upravna tijela županije odnosno Grada Zagreba. Treba napomenuti i da uvjet osobnog rada podrazumijeva da ne možete imati zaposlenike, nego sve prihode morate ostvariti svojim vlastitim radom. Izuzetak su članovi obitelji koji vam mogu pomoći u obavljanju djelatnosti.

Za svaki proizvod ili uslugu je potrebno izdati račun sa svim propisanim elementima (naziv radnje, podaci o vlasniku, broj računa, datum, vrsta proizvoda / usluge, cijena i ukupan iznos računa).

Svoje proizvode možete reklamirati (oglašavati) putem internetskih kanala kao npr. Facebook, Instagram i sl., te svoje kupce pronalaziti na taj način, no u slučaju domaće radinosti ne možete otvoriti web shop, iz razloga što je u tom slučaju potrebno registrirati trgovačko društvo ili obrt, odnosno web shop spada u djelatnost trgovine kao gospodarske djelatnosti kupnje i prodaje robe.