Ako spadate među one koji redovito bacaju ostatke nepojedenog kruha, donosimo nekoliko ideja kako taj kruh ipak možete iskoristiti


Podatak da se u europskim zemljama godišnje baca više od 90 milijuna tona hrane ili oko 180 kilograma po stanovniku, a koji se posljednjih dana mogao pročitati u medijima, zasigurno je šokirao mnoge. Iako veliki dio tih namirnica koje završe na otpadu čine neprodani proizvodi trgovačkih centara, i građani sami snose dio odgovornosti. Dio hrane koju kupujemo ne stignemo iskoristiti, pa ona nerijetko, umjesto da nahrani gladna usta, završi u obližnjem kontejneru. Kruh, kao jedna od temeljnih prehrambenih namirnica, čini većinu hrane koju bacamo. Ako spadate među one koji redovito bacaju ostatke nepojedenog kruha, donosimo nekoliko ideja kako taj kruh ipak možete iskoristiti.

Krušne mrvice. Mrvice su najčešći način na koji se koristi stari kruh i rijetko kome nije poznat. Stari kruh usitnite u procesoru za hranu i spremite u dobro zatvorenu posudu. Ukoliko kruh nije potpuno suh, ubacite ga u pećnicu na 10-ak minuta i nakon toga napravite mrvice.

Puding od kruha. Od starog kruha može se napraviti vrlo ukusan desert na bazi mlijeka, maslaca, jaja i šećera, a po želji i ukusu se mogu dodati i vanilija, čokolada, lješnjaci, suho voće, liker, kokos ili nešto drugo za aromu. Na internetu se može pronaći mnoštvo recepata za ovaj jednostavan desert.

Ribollita.  Ova vrlo gusta i vrlo ukusna juha na bazi kruha potječe iz Toscane i tipična je za prehranu tamošnjih seljaka.  Osnovu čini nekoliko uvijek istih sastojaka: stari kruh, bijeli grah i jeftino povrće kao što su mrkva, luk, kelj i kupus. Ime vuče od riječi „podgrijati“ jer se obično radila s ostacima minestrone juhe. I opet, na internetu ćete pronaći pregršt ideja za ribollitu, ali jednom kad naučite osnove, brojne kombinacije možete smišljati i sami.

Krutoni. Svoj naziv dobili su po francuskoj riječi croute (u slobodnom prijevodu na hrvatski: hrskava korica), a riječ je od kockicama od kruha koje su obložene uljem ili mašću (maslinovim uljem, maslacem...) i začinjene raznim začinima (po želji – sol, papar, ružmarin, peršin, bosiljak...). Jednostavno se pripremaju u pećnici ili kratkim prženjem u tavi, a mogu se koristiti u salatama, u juhama, kao grickalice... Najbolje kod krutona je to što je za njihovu pripremu idealan stari kruh!