Vrlo je važno naglasiti da kada se pojave prvi simptomi da je potrebno to ozbiljno shvatiti i javiti se urologu koji treba snimiti stanje, uvesti mjere koje će smanjiti ili zaustaviti stvaranje kamenca

 

U prvom dijelu ove teme naveli smo neke osnove urinarnog sustava sa svojim elementima gdje smo težište bacili na mogućnost stvaranje mokraćnih konkremenata, pijeska do solitarnih,  jedan  i više kamenaca u kompletnom urinarnom sustavu

Uzroci nastajanja pijeska  i većih kamenaca u urinarnom traktu su višestruki.

 

–             nedostatak inhibitora koji sprječavaju ili usporavaju agregaciju, sljepljivanje kristala u veće nakupine.

–             Prehrana u kojoj prevladavaju proteini životinjskog podrijetla, unos hrane koja u sebi sadrži više oksalata, kalcija, šećera,

–             pojačano stvaranje  mokraćne kiseline

–             prekomjerna konzumacija mineralne vode

–             vrlo bitan razlog je smanjen unos vode

–             nasljedni elementi

–             učestale infekcije mokraćnog sustava

–             neki lijekovi

–             anatomske anomalije i povrede urinarnog trakta

 

Ovo su osnovni razlozi koji u najvećem postotku sudjeluju u nastanku urinarnog pijeska i/ili kamenaca.

Ovdje bih na prvo mjesto naglasio da je bitno da je organizam dobro hidriran, da se uzima dostatna količina  vode, jer tako stvara se više sekundarnog urina te je mokrenje češće i obilnije, što onda smanjuje mogućnost taloženja i povezivanja kristala u veće nakupine.

Kada je riječ o oksalatima koji se najviše nalazi u voću i povrću postoje različita mišljenja od onih koji zagovaraju u potpunosti uzimanje oksalata, do onih koji kažu da nije znanstveno pronađena veza oksalata i stvaranja kamenaca.

Spoznaja o ovim uzrocima sama nam kaže da se preventiva sastoji u tome da se smanje svi uzroci koji dovode do stvaranja urinarnih kamenaca. Mnogi od gore navedenih razloga su i elementi koji su "odgovorni" za nastanak i drugih bolesti. Prema tome prevencija nastanka kamenca je ujedno i prevencija osnovnog stanja održavanja zdravlja organizma.

Vrlo je važno naglasiti da kada se pojave prvi simptomi da je potrebno to ozbiljno shvatiti i javiti se urologu koji treba snimiti stanje, uvesti mjere koje će smanjiti ili zaustaviti stvaranje kamenca i koji će stalno pratiti stanje pacijenta.

Važno je što je bolje moguće pronaći razloge za nastanak kamenca, te iste maksimalno moguće eliminirati.

Iskustvo govori da je jedna od tih mjera svakako povećati unos tekućine, a na prvom mjestu to je obična voda. Bilo je prije i modifikacija metode koji su se bazirale na konzumaciji piva. Molim s ovom metodom oprezno.

U trećem nastavku govorit ćemo o metodama liječenja nastalog kamenca u urinarnom traktu. Nešto ćemo reći i o ranijim metodama, ali težište ćemo posvetiti novom pristupu liječenja.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]