Kao direktor ili vlasnik poduzeća ili kao obrtnik, trebat ćete odabrati knjigovodstveni ured s kojim ćete surađivati. Uvjerena sam da je ovaj izbor jedan od važnijih koje ćete napraviti, a razloge ću obrazložiti u nastavku

 

Prije izbora definirajte svoje potrebe

Na isti način kao što pristupate ostalim racionalnim izborima, dobro razmislite o svojim potrebama. Koliki je obujam vašeg poduzetništva, koliko imate zaposlenika, na koliko lokacija poslujete, bavite li se isporukama usluga ili dobara, ili jednog i drugog, poslujete li s inozemstvom i na koji način., itd...

Nakon toga razmislite o svojem stavu oko toga što konkretno očekujete da za vas radi taj ured, a što ipak smatrate da je zadatak onoga tko vodi posao, a to ste obično vi sami, kao obrtnik ili kao direktor.

Koje desetljeće ranije, poduzetnici su knjigovođama prepuštali sve svoje ‘administriranje’. Danas razne aplikacije omogućavaju svima lako vođenje svojih poslova i takvi su zahtjevi iznimno rijetki. Ono što biste trebali dobiti od svog knjigovođe je podrška i savjetovanje, usmjeravanje. Onda kada tematika prelazi granice uobičajenih okolnosti, trebali bi vas upozoriti da je to trenutak kada vam treba i odvjetnik.

Razmislite o rokovima

Definirajte u kojim rokovima ste spremni surađivati s knjigovođom. Naime, i knjigovođa nastupa na tržištu kao poduzetnik i mora organizirati posao svojih djelatnika na produktivan način. Svaki će cijeniti vašu kooperativnost i spremnost da se držite rokova oko dostave dokumentacije i najave nekih drugih vaših potreba. 

Budite svjesni da je priprema dokumentacije odgovornost onoga tko vodi obrt ili poduzeće i stoga planirajte potrebno vrijeme za taj posao i organizirajte tijek dokumentacije između svojih zaposlenika. Ako vam je taj dio posla mrzak, osvijestite to na samom početku i osmislite kako ćete riješiti. Hoćete li za to angažirati nekoga iz obitelji ili zadužiti zaposlenika, ovisit će i o veličini biznisa i o spremnosti na dijeljenje informacija. 

Uvažite činjenicu da je knjigovodstveni servis vaš ugovorni partner za određene poslove i da im trebaju kvalitetno pripremljeni dokumenti. S druge strane, vaše je pravo da očekujete njihovu podršku na početku, kada formirate dokumente i njihove tokove.

Razmislite o stupnju povjerenja kojeg ste spremni dati

U svojoj praksi uočavam da su neki klijenti posve iskreni prema nama i u četiri oka možemo otvoreno razgovarati o temama koje ih zanimaju, dok drugi žive u uvjerenju da istinu treba čuvati kao zmija noge. Teško je dobro savjetovati onoga tko ne želi postaviti pravo pitanje.

Čuvanje poslovne tajne moralo bi biti dio ovog ugovornog odnosa.

Provjerite renome onoga s kime ćete surađivati

Vjerojatno ćete i kod odabira knjigovođe postupiti isto kako birate i sve ostalo. Ako ste skloni izabrati prvo što vam se ponudi, velike su šanse da ćete današnji komoditet platiti budućim vremenom i novcem. S druge strane, ako istražite reference i iskustva drugih s nekolicinom knjigovođa koje ste stavili u uži izbor nakon temeljitog promišljanja, vjerojatno ćete ovu važnu temu postaviti na zdrave noge od samog početka.

 

Istražite cijene na tržištu

Cijene knjigovodstvenih usluga daleko su od ujednačenosti. Posljedica je to činjenice da nema filtera koji nedovoljno stručnima i sposobnima onemogućavaju obavljanje ovih usluga. S jedne strane, niste dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari i usluge, ali također cijena koju se servis odlučio istaknuti nije uvijek odraz kvalitete. Stoga se vraćam na prethodni savjet: istražite reference.

Dobar knjigovođa može Vam donijeti veću zaradu i spriječiti mnoge probleme, pa će tako biti pravi partner na vašem putu ka uspjehu.