Zakon i pravilnik o ovom porezu puni su izuzetaka i komplicirane primjene u nekim okolnostima


Nakon što saznaju bitne odrednice o sustavu PDV-a, poduzetnici početnici trebaju donijeti odluku hoće li u njega ući ili ne. Takva bi se odluka trebala donositi na temelju zrelog promišljanja o okolnostima poslovanja koje se očekuje, uvažavajući sve odrednice tog poreza, jer bi ishitrena odluka mogla dovesti do većeg poreznog opterećenja prije nego je to nužno.

U ovoj sam rubrici više puta pisala o PDV-u detaljno, pa upućujem na te ranije tekstove. Prisjetimo se glavnoga: porez na dodanu vrijednost je samo jedan od poreza koji postoje; u sustav se ne mora ući sve do početka godine koja slijedi onoj u kojoj ste imali isporuke veće od 300.000 kn. U sustav ovog poreza se svojevoljno može ući i prije toga, u kojem slučaju se u njemu mora biti minimalno tri godine.

Sudionik sustava naplaćuje ovaj porez svojim kupcima, a onaj plaćen dobavljačima prilikom nabava koristi kao pretporez, pa po isteku obračunskog razdoblja plaća razliku između svoje obaveze i potraživanja za pretporez. Ako je pretporez veći od obaveze, obveznik ga može ostaviti za buduće razdoblje ili tražiti njegov povrat.

Naravno, zakon i pravilnik o ovom porezu puni su izuzetaka i komplicirane primjene u nekim okolnostima, te je ovdje navedena samo okosnica.

Ovdje bih prvo podsjetila da paušalno oporezivanje nije povezivo s ovim sustavom. Paušalno oporezovani obrtnik koji poželi ući u sustav PDV-a, odmah mora početi voditi i poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka. Iz tog razloga paušalisti obično izbjegavaju ovaj porez, ali to ne znači da ga ne plaćaju na neke svoje nabave. Više o tome pisano je ranije.

Obrti koji vode poslovne knjige, samostalne stručne djelatnosti koje ih moraju voditi te sva poduzeća, neće utjecati na ostale svoje porezne obaveze, odluče li se ući u sustav PDV-a.

Prvo što moraju pogledati je tko su njihovi pretežni kupci (ili koga očekuju kao svoje kupce). Ako su to građani, onda treba pogledati uvjete svoje tržišne niše. Ako ona dopušta da se za iznos PDV-a podigne cijena, a da dodana vrijednost (zarada) ostane ista, razmišljanje se može nastaviti. Međutim, ako su tržišne cijene formirane, onda je bolje koristiti period kada se iz iste cijene može više zaraditi, ili se odlučiti za početni proboj upravo s nižom cijenom. Građani su, naime, krajnji potrošači i oni nikada neće moći koristiti PDV kao pretporez.

Ako su kupci domaći poduzetnici, koji su u najčešćem broju slučajeva u sustavu PDV-a, udio tog poreza iz vašeg računa će koristiti kao pretporez, pa im obično neće biti od važnosti jeste li u sustavu ili niste.

Ako su kupci poduzetnici iz inozemstva, tada se PDV kod isporuke neće zaračunavati zbog izvoza ili obvezne primjene prijenosa porezne obveze na kupca. U ovom slučaju se doista isplati razmisliti o dragovoljnom ulasku u sustav. Naime, onaj tko u sustavu nije, neće moći niti koristiti pretporez iz ulaznih računa već će mu to biti trošak. Onaj tko jeste u sustavu, generirat će pretporez.

Još je jedna bitna okolnost koju treba uzeti u obzir. Trgovci obično rade s malim maržama, a njihovi su dobavljači mahom u sustavu i zaračunavaju PDV. K tome, u trenutku ulaska u sustav PDV-a, bilo dobrovoljno bilo po sili zakona, potrebno je napraviti nove kalkulacije i uračunati PDV u sve cijene - na teret marže ili uvećanjem cijene. Iz navedenih razloga trgovci se obično odlučuju ući u sustav na početku poslovanja.

O svim daljnjim detaljima i vašoj konkretnoj situaciji savjetujte se sa stručnom osobom i promišljeno donesite odluku.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite naFacebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge