Prije otprilike dvije godine kod nas je bio kontrolor HRT-a s kojim smo neformalno razgovarali te rekli da ne posjedujemo TV prijamnik, što je bila istina (on nije ulazio u našu kuću, niti to tražio, a ne bi imao što ni vidjeti jer je kuća bila u fazi adaptacije).

Nakon mjesec dana dobili smo uplatnicu HRT-a na iznos od 240 kn uz  obrazloženje da je kontrolor utvrdio da posjedujemo TV prijamnik.

Uplatnicu je supruga slučajno uplatila s drugim uplatnicama. Uplatnice koje su nakon toga dolazile nismo plaćali. Prije nekoliko mjeseci došlo nam je rješenje o ovrsi od javnog bilježnika. Sada smo pozvani na sud u vezi te ovrhe. Prije nekoliko dana dobili smo još jedno takvo rješenje od drugog javnog bilježnika. Prošli smo mjesec kupili TV prijamnik i prijavili bi ga ovih dana, ali ne namjeravamo platiti pretplate na vrijeme kada prijamnika nije bilo na našoj adresi. Što nam je činiti?

 

Pitanja plaćanja RTV pristojbe regulirana su Zakonom o hrvatskoj radioteleviziji koji u članku 34. stavak 1. propisuje da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu: prijamnik) na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. istog Zakona, osim ako tim Zakonom nije drugačije određeno. Odluka o načinu kontrole plaćanja mjesečne pristojbe donesena je 24. siječnja 2012. godine i ona omogućuje ovlaštenoj osobi HRT-a da neposrednim uvidom utvrđuje činjenice u vezi s postojanjem neprijavljenog televizijskog ili radijskog prijamnika, a s obzirom da navodite kako su Vam računi počeli stizati upravo nakon razgovora s ovlaštenom osobom HRT-a, očigledno je isti nakon razgovora sastavio zapisnik u kojemu je konstatirao postojanje neprijavljenog prijamnika na Vašoj adresi i izvršio prijavu istoga. Ukoliko se svi računi koji su obuhvaćeni Rješenjima o ovrsi odnose na razdoblje kada niste imali TV prijamnik, tada predmetnu činjenicu možete istaknuti u prigovoru i na drugo Rješenje o ovrsi te u postupku koji će se provesti pred nadležnim sudom pokušati dokazati svoje navode.

Naime, ovlaštena osoba HRT-a s kojom ste razgovarali ima, sukladno članku 4.9. Odluke o načinu kontrole plaćanja mjesečne pristojbe, pravo sačiniti zapisnik kojim utvrđuje postojanje neprijavljenog prijamnika, a do kojega je zaključka došla neposrednim opažanjem, no dužan je omogućiti i Vama potpis na takvom zapisniku, a samim tim i da izvršite uvid u isti. Tek ukoliko ga odbijete potpisati ovlaštena osoba HRT-a ima pravo konstatirati tu činjenicu na zapisniku i on je pravovaljan i bez Vašeg potpisa. Svakako u postupku koji će uslijediti možete pokušati osporiti predmetni zapisnik odnosno utvrđenja iz istoga o postojanu neprijavljenog prijamnika obzirom i na postupaje ovlaštene osobe HRT-a neusklađeno s Odlukom o načinu kontrole plaćanja mjesečne pristojbe.

Nadalje, članak 3.5. Odluke o načinu kontrole plaćanja mjesečne pristojbe propisuje da će prije pokretanja ovršnog postupka HRT obveznika dva puta pozvati na plaćanje opomenom, a nakon toga obveznika će pozvati na plaćanje putem odvjetnika. Ukoliko HRT nije postupio na ovaj način i tu predmetnu činjenicu možete pokušati istaknuti kao dokaz preuranjenog pokretanja ovršnog postupka. O činjenici da niste imali prijamnik u spornom vremenu možete pred sudom posvjedočiti Vi kao i svi članovi kućanstva te osobe kojima su te činjenice poznate kako biste sudu dokazali istinitost svojih navoda. Otežavajuća je okolnost svakako u činjenici da niste do sada osporavali račune koji su Vam dostavljani od HRT-a.