Kako mogu otvoriti salon zabavnih igara? Objekt bi imao samo stolove za igre s kuglama (kao karambol), ali bez naplatnog sistema, bez struje, nisu igre na sreću, već zabavne igre s kuglama.  Moraju li se takvi stolovi atestirati ili nešto slično? Također, ako se u takvom prostoru prodaju samo pića u bocama kao u trgovini, koji tip objekta je potrebno otvoriti?


Za obavljanje djelatnosti priređivanja zabavnih igara, Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica (Narodne novine RH, br. 42/08), nije propisana nikakva stručna sprema.

Navedena djelatnost je propisana odredbama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) uprave i samouprave (Narodne novine RH, br. 117/93, 33/00, 73/00, 107/01-ispravak, 150/02, 147/03, 132/06, 26/07-Odluka USRH i 73/08-dalje u tekstu Zakona). Prema Pravilniku o priređivanju zabavnih igara (Narodne novine RH, br. 86/01, 3/02) automati za zabavu mogu se postaviti, odnosno zabavne igre mogu se priređivati na automatu za zabavne igre u posebno uređenim zabavnim klubovima, ugostiteljskim objektima, javnim objektima i drugim javnim prostorima. Automati za zabavne igre ne mogu se postavljati u ugostiteljskim objektima koji se nalaze unutar obrazovnih i zdravstvenih ustanova te unutar tijela državne uprave.

Morate raspolagati adekvatnim poslovnim prostorom, koji mora posjedovati propisani dokument da udovoljava propisanim minimalnim tehničkim uvjetima. Za stolove u Vašem slučaju nisu propisani nikakvi atesti.

Glede dijela upita o obavljanju prodaje pića u bocama, bez čaša, trebali biste imati potpuno odvojen poslovni prostor za obavljanje trgovine na malo alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Za obavljanje trgovine na malo potrebna vam je srednja stručna odnosno školsku spremu. Ako ne udovoljavate tom uvjetu, možete zaposliti osobu koja ispunjava taj uvjet u punom radnom vremenu.

Radi podizanja propisanih obrazaca trebate se obratiti nadležnom tijelu državne uprave, službi za gospodarstvo i to prema mjestu sjedišta obrta, a tamo možete dobiti i detaljne informacije.