Kako otvoriti tvrtku za montažu PVC stolarije ako nemam završenu školu, a žena ima završen i faks?

 

Za otvaranje vezanog obrta i obavljanje djelatnosti pod skupinom 43.3 - Završni građevinski radovi, odnosno razred 43.32 - Ugradnja stolarije (NKD 2007.), prema Zakonu o obrtu i Pravilniku o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica, potrebno je imati završeno odgovarajuće obrazovanje, odnosno zanimanje proizvođač i monter vrata i prozora od PVC-a i metala.

Ukoliko ne posjedujete uvjet odgovarajuće stručne spreme, možete zaposliti radnika koji udovoljava tom uvjetu i to na puno radno vrijeme. Drugim riječima, osoba koja želi obavljati vezani obrt i ispunjava opće uvjete, ali ne ispunjava i poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajuće srednje stručne spreme ili položenog majstorskog ispita, može obavljati vezani obrt ukoliko na takvim poslovima zaposli radnika koji udovoljava propisanim uvjetima što se i upisuje u obrtni registar.

Ako se odlučite na otvaranje d.o.o.-a (društva s ograničenom odgovornošću), unatoč tome što je jednostavnije i jeftinije otvoriti obrt, upućujemo Vas na osnivanje putem usluge e-Tvrtka kojom je omogućeno elektroničko osnivanje društva s ograničenom odgovornošću s temeljnim kapitalom u novcu iz bilo kojeg javnobilježničkog ili HITRO.HR ureda u Republici Hrvatskoj i na bilo koji od Trgovačkih sudova 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

HITRO.HR je servis Vlade Republike Hrvatske za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom. Na jednom ćete mjestu dobiti sve informacije i obaviti većinu potrebnih radnji za osnivanje trgovačkog društva, otvaranje obrta i upis promjena u Registru poslovnih subjekata za postojeća trgovačka društva.

Ističemo kako je za razliku od obrta, osnivanje d.o.o. kompliciranije i zahtijeva više potrebne dokumentacije i utrošenog vremena, no prednost se očituje u tome što za osnivanje d.o.o.-a nije propisan uvjet odgovarajuće stručne spreme, niti bilo kakvi drugi stručni ispiti osposobljenosti, a koji postoje kao uvjeti za otvaranje određenih obrta. Prethodno navedeno predstavlja i razlog zašto se za otvaranje d.o.o.-a često odlučuju osobe koje nemaju odgovarajuću stručnu spremu ili majstorski ispit za otvaranje obrta.

U usporedbi s obrtom, trgovačko društvo može imati određene prednosti ili nedostatke – ovisno o potrebama i mogućnostima osobe koja ulazi u poduzetničke vode. Potencijalno najznačajnija razlika nalazi se u samom nazivu – odgovornost za poslovanje tvrtke ograničena je kapitalom društva (kod d.o.o.-a), dok je u obrtu odgovornost neograničena te obrtnik za svoje poslovanje može odgovarati osobnom imovinom. Naravno, tu su i druge razlike kao npr. u načinu vođenja poslovnih knjiga, plaćanju javnih davanja i dr.