Kada poduzetnik koji posluje kroz poduzeće želi prenijeti poslovanje svojoj djeci, od presudne je važnosti da svi uključeni dobro shvate pravnu poziciju svake od funkcija koje u poduzeću moraju ili mogu postojati

 

Primjećujem da sam u posljednje vrijeme potpuno izvan trenda i da sam jedna od rijetkih koji pišu u korist poduzetništva i koji čitatelje podučavaju i nagovaraju na pokretanje i razvoj poduzetništva. Eto, baš mi pričinjava zadovoljstvo na svoj skromni način davati kontru popularnom portalu koji čitatelje podučava korak po korak kako da isele, a sada i kako da posluju u inozemstvu!

Svi trendovi imaju svoje uspone i padove, a ja se uvijek volim zapitati tko je i zašto neki trend pokrenuo i tko od njega ima koristi.

Poduzetnici su po definiciji uporni i svojeglavi ljudi i uvjerena sam da svaki od nas dobro zna zašto radi. Prihvatimo svaku loptu i odigramo svoj dio utakmice izdržljivo i snalažljivo.

U nekom trenutku poslovanje dođe do faze kada se osnivač poželi povući i kada mlađi članovi obitelji preuzimaju posao.

Obrtnik, kao fizička osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost, ako želi osigurati kontinuitet i izbjeći porezne konzekvence prestanka poslovanja, prijenos na novu generaciju provest će tako da ta nova osoba uđe u obrt i da neko vrijeme posluju kao zajednički obrt. Po umirovljenju, prvi obrtnik će izaći iz obrta, a drugi ortak nastavlja samostalno dalje poslovati. Naravno, preuzimatelj treba zadovoljavati sve propisane uvjete za vođenje obrta, osobito ako je obrt vezan stručnom spremom ili majstorskim ispitima. Postupak je isti za rođake i za treće osobe.

Ako je nasljednik do ulaska u obrt bilo zaposlenik, treba i u tom pogledu regulirati svoj status pri mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, jer od ulaska u obrt treba biti adekvatno prijavljen.

U zajedničkom obrtu svaki od obrtnika plaća pun iznos doprinosa, u ovom trenutku to je 2.004,29 kn. Također, svaki od njih plaća svoju članarinu HOK-u, mjesečno 76 kn.

Kada poduzetnik koji posluje kroz poduzeće želi prenijeti poslovanje svojoj djeci, od presudne je važnosti da i on i svi uključeni dobro shvate pravnu poziciju svake od funkcija koje u poduzeću moraju ili mogu postojati.

Tri su: osnivač, član uprave i prokurista.

Osnivač i direktor moraju, a prokurista može postojati.

Podsjetimo se: osnivaču pripada dobit poduzeća, a direktor zastupa poduzeće i u njegovo ime preuzima prava i obveze te odgovara za njegovo poslovanje. Jedna osoba može istovremeno biti u oba statusa.

Prokurista je osoba koja ima posebnu punomoć za zastupanje društva koja mora biti upisana i u sudskom registru. Imenuje ga osnivač u situacijama kad procijeni da je potrebno.

Osnivač može biti prokurista, a direktor ne može. Također, prokurista može biti i neka osoba koja nije ni osnivač ni direktor. Prokuristi ne pripada dobit. On može, ali ne mora ostvarivati naknadu za svoj rad, a može nesmetano primati mirovinu i neće plaćati razliku doprinosa po isteku godine.

Dodatna je okolnost da poduzeće može imati više direktora, a osnivač odlukom određuje zastupaju li oni poduzeće samostalno ili zajednički. Na koji način odgovaraju skupštini ili jednom osnivaču i kako se rješavaju svi međusobni odnosi kada je više samostalnih direktora definira se internim aktima. Zajedničko nesamostalno zastupanje u praksi je često praćeno s operativnim izazovima.

Svi ovi odnosi postaju zanimljivi osobito kada su braća i sestre u poziciji da zajednički rukovode poduzećem kojemu je osnivač i dalje roditelj!

Potrebna je velika doza roditeljske i poduzetničke promišljenosti i mudrosti da sve funkcionira i da svi budu zadovoljni. Mnogi nisu u stanju sve to iznijeti, pa ostave djeci rješavanje po nasljeđivanju.

U tom slučaju, ako oporučno nije drugačije određeno, udjele u poduzeću svi nasljednici jednako dijele. Međutim, time će biti riješeno samo pitanje vlasništva, dok će novog direktora oni sami morati odrediti. Zbog raznih okolnosti, ostavinski postupci znaju potrajati i poduzeće može za to vrijeme imati otežano poslovanje.

Stoga mali poduzetnik mora svoju čvrstu i odlučnu narav iskazati i u činu prijenosa poduzetništva na nasljednike.

Naravno, postoji i opcija prodaje udjela trećim osobama, koje će vjerojatno željeti same imenovati upravu. Na taj se način poduzetnik trajno oprašta od svoje tvorevine - poduzeća, a zauzvrat dobiva novac kao protuvrijednost ukupne tržišne pozicije i bilance poduzeća. Njega može poći trošiti na tropski otok, ili podijeliti kome i kako želi.

Poživjeli mi dugo, i sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge