Svaku šalicu čaja zasladite žličicom domaćeg planinskog meda, a u onim težim danima kapnite par kapi propolisa i zasigurno ćete ove jesensko-zimske dane provesti zdraviji nego inače


Više nego u toplijem dijelu godine, kada započnu hladniji dani potrebno je doista biti svjestan. Biti svjestan svoga tijela, svojih misli, postupaka i vremenskih uvjeta koji vladaju oko nas. Najčešće nas u hladnijem dijelu godine muči kakav kašalj, šmrca nam nos i imunitet pleše po ivici.

Za takva stanja, kada zaista zazimi, idealne su domaće čarape od vune pramenke. Ne biste vjerovali koliko zdravlja može proizaći iz zdrave cirkulacije i toplih nogu.

Osim toga, potrebno nam je i dosta svježe bure koja nosi sa sobom kisik te sunca na licu, sunca koje tjera jesensku i zimsku depresiju, a s njom odlazi i pad imuniteta.

U prehranu treba ubaciti što više tamnozelenog lisnatog povrća, pa makar bilo iz škrinje, a u ruku svaki dan uzeti svoju šalicu čaja.

Od ljekovitog bilja možemo birati najrazličitije biljke, već zavisno od toga kakav nam je disbalans u tijelu.

Zimi svakako preporučam ravnomjeran omjer čudesnih glavica majčine dušice (Thymus serpyllum) i vrckavog vriska (Satureja montana) s dodatkom trunka kadulje (Salvia officinalis). Sve su ovo ljekovite biljke koje izrazito dobro djeluju na imunološki sustav, s velikim naglaskom na respiratorne tegobe, kako u preventivnom, tako i u terapeutskom smislu.

Kada nas uhvate nesanica, anksioznost i tuga (čemu bez sumnje doprinosi manjak sunca), potrebno je uzeti glavice jaglaca i kamilice u jednakom omjeru svaki dan pred spavanje.

Nemamo li dovoljno energije i volje za životom, osim već spomenute bure i sunca, ovdje će nam kao pomoć dobro doći ružmarin i kopriva, koji će nas nahraniti mineralima, ali i potaknuti usnulu mikrocirkulaciju.

Svaku šalicu čaja zasladite žličicom domaćeg planinskog meda, a u onim težim danima kapnite par kapi propolisa i uvjerena sam da ćete ove jesenko-zimske dane provesti zdraviji nego inače. Dakle, recept glasi: vunene čarape od pramenke, bura i sunce na licu, tamnozeleno lisnato povrće, čajevi od ljekovitog bilja i obavezno ne zaboravite i uživati u svakom danu koliko god je to moguće, pa makar bio hladan, kišovit i tmuran!