Lukovica medvjeđeg luka je bijela, a kod mrazovca smeđa i nešto krupnija.  Ovo je izvrstan znak raspoznavanja. Zato uvijek imajte sa sobom lopaticu i tokom one prve godine kada se tek upoznajete s biljkom iskopajte lukovicu i pogledajte ju. Lukovica se isto koristi kao prehrambena biljka i vrlo je ukusna

 

O opasnostima zamjene medvjeđeg luka s otrovnim mrazovcem često se govori. No, kako polako dolazi proljeće i kako se medvjeđi luk počeo pojavljivati na zaklonjenim toplim mjestima koja su izmakla snijegu, sve me je više strah. Možda upravo zato jer se toliko piše i što osobe koje nisu često u prirodi sa znalcima i pomalo su neoprezne, mogu vrlo lako pomiješati koji list mrazovca s medvjeđim lukom. Zašto je tome tako? Zato što su vrlo često staništa ove dvije biljke pomiješana i zato jer hranjivost tla i dostupnost vlage i sunca utječe na razvoj svake biljke koje onda mogu biti malo drugačije nego na slici. Dugo sam odbijala pisati o ovome, jer sam se bojala da neoprezne osobe to još više uljuljka u lažnu sigurnost koja može dovesti do 2-3 kriva lista u salati koja mogu biti kobna.

Zaista, ako ste tek dva, tri puta vidjeli ove biljke i nemate oko za detalje, mogli biste pogriješiti. Uvijek berite malu količinu, list po list. Ovdje ću navesti samo neke od razlika koje sve morate detaljno usvojiti da vam ona 2-3 kobna lista ne bi završila u salati:

  1. List medvjeđeg luka miriši na češnjak – ovo je podosta nepouzdan znak raspoznavanja, jer nakon što ste ubrali 5-10 listova, prsti ruke kojom prinosite nosu bilo koji drugi list mirišu na češnjak pa možete pomisliti da biljka miriši na čašnjak.
  2. List mrazovca je sjajniji, glađi i deblji – također nepouzdan znak raspoznavanja, jer pretpostavlja dobro oko za detalje i da sa sigurnošću u više navrata samo promatrate ta dva različita lista i uočavate razlike. Ako uspoređujete po sjećanju, a niste potpuno sigurni kako je izgledala ona druga biljka, ne možete napraviti usporedbu.
  3. List mrazovca ima blago povijen vrh prema unutra, nepouzdan znak, isto kao gore navedeno.
  4. Listovi mrazovca rastu skupa kao kod poriluka, dok list medvjeđeg luka raste svaki samostalno, ali blizu (kao npr. kod ljubičice). Ovo je pouzdan znak raspoznavanja, ako niste sigurni, razgrnite lišće i pogledajte dublje na koji način rastu listovi.
  5. Cvijet medvjeđeg luka je bijeli, a mrazovca rozi. Istina. No, medvjeđi luk cvate na proljeće, a mrazovac na jesen, slično šafranu, pa možete pomisliti da ako nema rozog cvijeta da je mladi medvjeđi luk. Čuvajte se te zablude. Inače, najsigurnije je brati medvjeđi luk baš u vrijeme cvatnje, okus je možda mrvu slabiji, ali je sigurnost kod odabira biljke veća.
  6. Lukovica medvjeđeg luka je bijela, a kod mrazovca smeđa i nešto krupnija.  Ovo je izvrstan znak raspoznavanja. Zato uvijek imajte sa sobom lopaticu i tokom one prve godine kada se tek upoznajete s biljkom iskopajte lukovicu i pogledajte ju. Lukovica se isto koristi kao prehrambena biljka i vrlo je ukusna.

 

Isprintajte si ovo i ponesite sa sobom u šumu ako ste baš naumili upustiti se u modernu pomahnitalu maniju za medvjeđim lukom. A još bolje, povedite nekoga tko ga dobro poznaje.