Lukovica medvjeđeg luka je bijela, a kod mrazovca smeđa i nešto krupnija. Ovo je izvrstan znak raspoznavanja. Zato uvijek imajte sa sobom lopaticu i tokom one prve godine kada se tek upoznajete s biljkom iskopajte lukovicu i pogledajte ju. Lukovica se isto koristi kao prehrambena biljka i vrlo je ukusna
O opasnostima zamjene medvjeđeg luka s otrovnim mrazovcem često se govori. No, kako polako dolazi proljeće i kako se medvjeđi luk počeo pojavljivati na zaklonjenim toplim mjestima koja su izmakla snijegu, sve me je više strah. Možda upravo zato jer se toliko piše i što osobe koje nisu često u prirodi sa znalcima i pomalo su neoprezne, mogu vrlo lako pomiješati koji list mrazovca s medvjeđim lukom. Zašto je tome tako? Zato što su vrlo često staništa ove dvije biljke pomiješana i zato jer hranjivost tla i dostupnost vlage i sunca utječe na razvoj svake biljke koje onda mogu biti malo drugačije nego na slici. Dugo sam odbijala pisati o ovome, jer sam se bojala da neoprezne osobe to još više uljuljka u lažnu sigurnost koja može dovesti do 2-3 kriva lista u salati koja mogu biti kobna.
Zaista, ako ste tek dva, tri puta vidjeli ove biljke i nemate oko za detalje, mogli biste pogriješiti. Uvijek berite malu količinu, list po list. Ovdje ću navesti samo neke od razlika koje sve morate detaljno usvojiti da vam ona 2-3 kobna lista ne bi završila u salati:
- List medvjeđeg luka miriši na češnjak – ovo je podosta nepouzdan znak raspoznavanja, jer nakon što ste ubrali 5-10 listova, prsti ruke kojom prinosite nosu bilo koji drugi list mirišu na češnjak pa možete pomisliti da biljka miriši na čašnjak.
- List mrazovca je sjajniji, glađi i deblji – također nepouzdan znak raspoznavanja, jer pretpostavlja dobro oko za detalje i da sa sigurnošću u više navrata samo promatrate ta dva različita lista i uočavate razlike. Ako uspoređujete po sjećanju, a niste potpuno sigurni kako je izgledala ona druga biljka, ne možete napraviti usporedbu.
- List mrazovca ima blago povijen vrh prema unutra, nepouzdan znak, isto kao gore navedeno.
- Listovi mrazovca rastu skupa kao kod poriluka, dok list medvjeđeg luka raste svaki samostalno, ali blizu (kao npr. kod ljubičice). Ovo je pouzdan znak raspoznavanja, ako niste sigurni, razgrnite lišće i pogledajte dublje na koji način rastu listovi.
- Cvijet medvjeđeg luka je bijeli, a mrazovca rozi. Istina. No, medvjeđi luk cvate na proljeće, a mrazovac na jesen, slično šafranu, pa možete pomisliti da ako nema rozog cvijeta da je mladi medvjeđi luk. Čuvajte se te zablude. Inače, najsigurnije je brati medvjeđi luk baš u vrijeme cvatnje, okus je možda mrvu slabiji, ali je sigurnost kod odabira biljke veća.
- Lukovica medvjeđeg luka je bijela, a kod mrazovca smeđa i nešto krupnija. Ovo je izvrstan znak raspoznavanja. Zato uvijek imajte sa sobom lopaticu i tokom one prve godine kada se tek upoznajete s biljkom iskopajte lukovicu i pogledajte ju. Lukovica se isto koristi kao prehrambena biljka i vrlo je ukusna.
Isprintajte si ovo i ponesite sa sobom u šumu ako ste baš naumili upustiti se u modernu pomahnitalu maniju za medvjeđim lukom. A još bolje, povedite nekoga tko ga dobro poznaje.