Četiri smo vlasnika nekretnina, na njima smo izgubili spor i treba platiti troškove suda. Ako se ne mogu kontaktirati svi vlasnici, može li se samo jednog prisiliti da plati sve sudske troškove?


Slijedom odredbe članka 161. Zakona o parničnom postupku, suparničari odgovaraju za  troškove na jednake dijelove. Ako postoji znatna razlika u pogledu njihova udjela u predmetu spora, sud će prema razmjeru tog udjela odrediti koliki će dio troškova nadoknaditi svaki od suparničara. Oni suparničari koji su solidarno odgovorni u glavnoj stvari odgovaraju solidarno i za troškove dosuđene protivnoj strani. U vašem slučaju, kao suvlasnici, Vi ste definitivno suparničari slijedom odredbe članka 196. stavak 1. točka 1. ZPP-a, jer ste u pogledu predmeta spora, nekretnina, u pravnoj zajednici kao suvlasnici.

Glede troškova postupka, sud donosi rješenje u kojemu utvrđuje obvezu naknade troškova jednoj strani, koja je uspjela u postupku, od druge strane postupka. Lako ćete saznati je li sud Vašu obvezu utvrdio kao solidarnu iščitate li rješenje o troškovima postupka, jer u njemu će stajati, primjerice: dužni su tužitelji/tuženici solidarno naknaditi tuženicima/tužiteljima trošak postupka u iznosu od...

Ako je sud donio rješenje kojim je utvrdio solidarnost suvlasnika za naknadu troškova postupka, tada druga strana parničnog postupka ukupni trošak ima pravo naplatiti od bilo kojeg obveznika naknade troška, a onaj od kojeg je naplatila ima pravo od ostalih obveznika naknade troška postupka naplatiti onaj dio koji na njih otpada prema njihovu udjelu u vlasništvu nekretnine na kojoj ste suvlasnici. Čak i da sud nije donio ovakvo rješenje o troškovima postupka, s obzirom na Vaš status kao suvlasnika nekretnine  koji ste u postupku zajedno sudjelovali, a u nedostatku daljnjih podataka, smatram da ste u parničnom postupku bili u takvom statusu da solidarno odgovarate za troškove postupka protivnoj strani.