Ukusi su različiti, ali i unutar nas samih, pogotovo s protokom vremena. Dajte si šansu živjeti u trenutku i dopustiti si doživjeti svoje osobne promjene iz mjesta na kojem stojite

 

Tijekom godina doživljaji mirisa i okusa se mijenjaju. Što se tiče okusa primjerice, masline sam počela jesti tek s 30 i nešto godina kada su mi odjednom, preko noći, postale izrazito ukusne, a prije toga su mi bile potpuno neukusne i odbojne. Isto je i s različitim ljekovitim biljem. Iđirot mi je dugo bio odbojan zbog specifične arome sve dok mi u jednom trenu nije postao predivan i počela sam zaista uživati u njemu. Najnoviji hit posljednje 3-4 godine mi je eterično ulje ylang -ylanga. Prije mi je bilo odvratno smrdljivo, teško, suho, oporo, podsjećalo me na miris stare pišaline u kombinaciji s mirisom smrdljivog martina. Sada ga se ne mogu dovoljno nauživati, sladak  mi je, lagan, osvježavajući, divan! A radi se o istoj klasi i istoj firmi, da ne biste pomislili da je razlika u kvaliteti.

Što se dogodilo? Promijenilo se tijelo, promijenili su se hormoni, promijenio se sastav tijela. U kombinaciji s biljnim molekulama koje ulaze u njega bilo kao okus ili miris, tvore jednu drugu simfoniju kemijskih reakcija tijela, pa tako i doživljaja tijela i mozga.

Koja je pouka? Ukusi su različiti, ali i unutar nas samih, pogotovo s protokom vremena. Dajte si šansu živjeti u trenutku i dopustiti si doživjeti svoje osobne promjene iz mjesta na kojem stojite. Uvijek dajte šansu za pogledati u lice nekome drugačijim od vas, možda ćete sutra vi biti sličniji njemu nego sebi danas kakvi jeste. Ne osuđujte. Ne cementirajte. I pogotovo ne cementirajte sebe. Da, možda se sutra nećete prepoznati, i to je ok. Možda će vas zgroziti što će vam djeca reći da ste ista vaša majka (u onom zabrinjavajućem kontekstu). I to je ok. Prihvatite se. Najvažnije je izbjeći grč gorčine. Neke promjene, smjerovi, životi koji se odvijaju u našem tijelu kroz fiziku i kemiju, ne mogu se izbjeći, samo ublažiti. Volite sebe. Okružite se mirom i opet, volite sebe i bića oko sebe, samo tako postat ćete za par stupnjeva bolja verzija sebe.

I opet, ne osuđujte, niti sebe niti druge.

Šaljem vam pozdrave, i idem se utopiti u ylang-ylangu. Svojstvenom ženama u menopauzi, promjeni…