26.09.2014.
Kako se kuha čaj od šipka?
Kiša lije kao iz kabla i čini se kao da je uništena sva potencijalna ljetna berba ljekovitog bilja.
No, kiša nas ne može omesti u sakupljanju plodova! Sada je savršeno vrijeme za sakupljanje plodova šipka. Svi poznajemo crvene plodove divlje ruže. Želimo li ih sušiti i koristiti za pripravu čaja, plodovi se beru upravo sada. Za pripremu pekmeza i marmelada potrebno je pričekati da ih mraz ofuri i omekša, a to će biti za otprilike mjesec i pol.
Šipak za pripravu čaja sušimo tako da svaki plod razrežemo na pola i u tankom sloju ga rasprostremo na površinu na kojoj ćemo ga sušiti. Bilo bi odlično kada bi to bila neka velika tacna koju ćemo potom staviti u pećnicu, termostat podesiti na 35 stupnjeva i s otvorenim vratima polagano tijekom nekoliko sati osušiti plod. Neki ljudi prije sušenja plodove samelju u mašini za meso i na taj način ih usitne, što također nije loša opcija.
Toliko o sušenju, no kako se zapravo radi čaj od šipka? Kada naručimo čaj od šipka u kafiću dobit ćemo obojanu vodicu s tek malo arome šipka. To je zato što se tvrdi dijelovi sasušene kore nisu uspjeli u ono malo tople vode u šalici mehanički razbiti i otpustiti svoje ljekovite tvari u tekućinu. Svima je poznato da plod šipka sadrži puno vitamina C, kao i da se on iskuhavanjem gubi. No, vitamin C možemo uvijek u organizmu nadoknaditi limunom, paprikom i drugim namirnicama.
Šipak sadrži i pektine, fruktozu, minerale (pogotovo kalij), flavonoide, voćne kiseline pa smatram da je nekako opravdano pokušati izvući te elemente i to na sljedeći način priprave:
Dvije-tri izdašne šake suhog ploda šipka prelijemo litrom hladne vode i pustimo da odstoji preko noći, ujutro zakuhamo i kuhamo petnaestak minuta sve dok se crveno meso ploda potpuno ne raspadne. Potom sve dobro ispasiramo i procijedimo kroz cjediljku. Preostaje nam samo još da tamnocrvenu gustu tekućinu intenzivnog okusa, koja nam puni usta esencijom tog ploda, s ponosom ponudimo svojim bližnjima. Vjerujte mi na pisanu riječ, ovakav čaj od šipka još niste pili! Zasladite ga medom i uživajte. I na kraju kratko upozorenje onima osjetljiva grla, kojima i inače smetaju dlačice iz ploda prije upotrebe dobivenu tekućinu procijedite i kroz gustu tkaninu. Uživajte!
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?