U završnom dijelu teme krvni tlak govorit ćemo nešto više o terapiji reguliranja krvnog tlaka, odnosno o onome što pacijent treba učiniti da krvni tlak drži u granicama normalnoga ili barem na razini koja se tolerira.

No, prije toga, naveo bih rezultate pilot projekta kojeg je obradila naša ordinacija prije nekoliko godina.

Testiranje je obavljeno na 1.000 pacijenata s područja Primorsko-goranske županije.

Od toga 66% su bile žene, 34% muškarci. Polovica ispitanih su bili u dobi između 60 i 70 godina starosti.

Od svih ispitanih je normalan tlak (120/80 mmHg) imalo samo 3,1%, umjereno povećan (140/90 mmHg) 24,4%, povišen tlak je imalo 68,7%, a sniženi 3,8%.

Prosječni indeks tjelesne mase ispitanika (normalna vrijednost 19 do 25) je za muškarce bila 27,41, a za žene 27,80.

Iz ovih rezultata je vidljivo da je problem nereguliranog krvnog tlaka izražen na području PGŽ, a slični rezultati su bili i nakon pregledanih 10.000 ispitanika na području cijele Hrvatske.

Što učiniti?

Prvo treba kod svog liječnika preventivno utvrditi postoji li problem poremećaja krvnog tlaka i to onda kada nemamo nikakvih vidljivih problema.

Povedimo računa o osnovnim elementima zdravog života.

Normalizirajmo tjelesnu težinu, krećimo se redovito sukladno našim tjelesnim mogućnostima, pripazimo na prehranu u kojoj treba biti što je manje šećera i masnoća, treba smanjiti unos kuhinjske soli te raditi na normalizaciji našeg psihosomatskog stanja.

To su osnove koje trebamo mi kao pacijent sami učiniti jer bez toga ordinirana terapija liječnika imat će znatno manji efekt.
Mogu slobodno rećo da je razina medicinske skrbi kod pacijenata s poremećenim krvnim tlakom u Hrvatskoj na zavidnoj visini.

Iskoristio bih još jedan podatak iz naše studije.

Utvrđeno je da od ispitanih pacijenata 90% je bilo pod medikamentoznom terapijom koju su manje ili više uredno uzimali.

Ovo sve više govori u prilog stajališta da uspješno liječenje zahtijeva bolju suradnju između liječnika i pacijenta.

Neka svatko sa svoje strane učini maksimum, pa će se i problem s poremećenim krvnim tlakom koji izaziva poremećaje srčanožilnog sustava, a koji je glavni uzrok smrti u Hrvatskoj, znatno poboljšati, s manje komplikacija i više zadovoljnih građana. 

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]