Može li se sljedeća potvrda koristiti za tužbu odnosno dokazuje li priznanje duga na sudu: „Ovim, potvrđujem, ja X dužna sam u zajedničku blagajnu (zajednički novac za održavanje kuće na moru koji nam je ostavio naš otac) X Eura, koje smo Y i ja naslijedile poslije smrti našeg oca.  Posudila sam x Eura u 9. mjesecu 2008. Na svu tu posudbu platit ću kamate kao da je novac bio u banci do dana vraćanja duga. Ova potvrda obvezuje i moje nasljednike. (moga muža i moju djecu). Na zahtjev moje sestre Y potvrdu potpisuje X „?

 

Iz sadržaja ove potvrde može se iščitati kako postoji dugovanje Vaše sestre s osnova učinjenih posudbi tijekom 2008. godine, a kako se u potvrdi navodi, prema Zajedničkoj blagajni (sredstva za održavanje kuće na moru). U tom smislu potvrda dokazuje postojanje dugovanja. Ono što potvrdom nije definirano to su rokovi u kojima se vaša sestra obvezuje ispuniti svoju obvezu, odnosno dospijeće, a što bi svakako trebalo definirati. Jednako tako, držim kako bi bilo bolje da se u Potvrdi definira obveza da se sredstva isplate Vama, a da se imaju koristiti u svrhu održavanja zajedničke nekretnine na moru. Vaša sestra ne može obvezati treće osobe, svoju djecu i supruga, bez njihove suglasnosti ili supotpisa iste potvrde.

Potvrdu kao takvu možete koristiti na sudu, no svakako bi bilo uputno da se jasno definira vjerovnik te rokovi dospijeća obveze.