17.07.2008.

Kako u prijevremenu mirovinu?

Imam 20 godina staža. Trenutno bolujem od lumboishialgije. Dragovoljac sam domovinskog rata. Imam 46 godina. Kakvu imam mogućnost za prijevremenu mirovinu i u kojem iznosu minimalno?


Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji N.N.174/04 i dr.,određeno je da će se prava iz mirovinskog osiguranja priznavati "pod uvjetima i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako ovim Zakonom nije drugačije određeno".
Vi imate malo godina života i malo godina staža, da biste ostvarili prava na prijevremenu starosnu mirovinu, jer za to treba 60 godina života i 35 godina mirovinskoga staža. Istina, starosna mirovina može se ostvariti i sa 65 godina života i 15 godina mirovinskoga staža. Uputno je obratiti se poslodavcu ili svom liječniku, a možete i stručnim službama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u mjestu gdje ste evidentirani kao osiguranik, kako biste dobili odgovor imate li šanse za invalidsku mirovinu zbog bolesti.
To se može zaključiti iz dokumentacije koju Vam budu zahtijevali i koju posjedujete.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .