Djevojka i ja nedavno smo postali roditelji. Problem je nastao kad smo otišli prijaviti dijete u matični ured jer ona nije dovršila brakorazvodnu parnicu. Moje dijete treba nositi prezime njenog bivšeg muža, a proces preko centra dugo traje. Može li se proces ubrzati preko odvjetnika ili nekakvom privatnom tužbom?

 

Slijedom odredbi Obiteljskog zakona, članaka 53. i 54., djetetova majka je žena koja ga je rodila, a djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka. Dakle, za majčinog muža vrijedi oboriva presumcija da je on otac pod navedenim uvjetima propisanim zakonom. Kako je takva presumpcija oboriva, Vi i djetetova majka imate na raspolaganju zakonske mogućnosti da osporite takav upis očinstva, a istu mogućnost ima i osoba koja je trenutno upisana kao otac djeteta iako on to u naravi nije.

Majka može kod nadležnoga suda u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta osporiti očinstvo djeteta rođenog za vrijeme braka.

Majčin muž može osporavati očinstvo djeteta rođenoga za vrijeme braka ili tristo dana od prestanka braka ako smatra da on nije otac. Postupak se pokreće tužbom kod nadležnoga suda u roku od šest mjeseci od saznanja za činjenicu koja dovodi u sumnju istinitost upisanoga očinstva, a najkasnije do sedme godine života djeteta.

Muškarac koji sebe smatra ocem, a to ste Vi, može tužbom osporaviti upis očinstva ako istodobno traži da se on upiše kao otac djeteta odnosno da se upiše njegovo očinstvo. Rok za podnošenje tužbe je godinu dana od upisa činjenice očinstva u maticu rođenih.

Konačno, i dijete do svoje dvadeset i pete godine života može podnijeti tužbu kojom osporava očinstvo ili majčinstvo osobi upisanoj u maticu rođenih.

Kako je temeljem zakonske predmnjeve činjenica očinstva već upisana, najjednostavniji način da riješite novonastalu situaciju je da u dogovoru s majčinim mužem pokrenete odgovarajući postupak pred sudom kojim osporavate njegovo očinstvo te tražite da se Vi utvrdite ocem, a da on prizna činjenicu kako nije otac djeteta. Ukoliko ste obojica suglasni oko činjenice Vašega očinstva, neće biti problema da se postupak okonča u Vašu korist i u relativno kratkom roku. Ako pak majčin muž nije suglasan s upisom činjenice Vašega očinstva, provest će se DNK-a analiza u postupku kojom će se očinstvo utvrditi.