U današnje vrijeme, kada kriza naveliko kuca na vrata, potrebno je štedjeti na svakom koraku u životu, a nekoliko praktičnih načina za uštedu u kućanstvu donosimo vam u ovom broju. Naime, stavka koju mnogi često zanemaruju kada je u pitanju štednja je voda, vjerojatno zato što živimo u zemlji gdje (uglavnom) nemamo problema s nestašicom vode. No, kada je voda u pitanju, osim smanjenjem potrošnje vode, može se uštedjeti i na grijanju vode na način da se spriječi bespotrebno rasipanje energije za zagrijavanje vode.
Jedan od načina da uštedite na toploj vodi je da provjerite svoj bojler/spremnik tople vode/kotao, odnosno proizvodnju i kvalitetu izrade kako biste utvrdili da li je pravilno izoliran. Ukoliko je vanjska stjenka bojlera za zagrijavanje vode topla to znači da on nepotrebno gubi energiju, odnosno da nije tvornički izoliran. Postavljanjem toplinske izolacije na bojler možete smanjiti svoj račun za toplinsku energiju i do 10%. Postoje izolacije od različitih materijala koje se vrlo jednostavno postavljaju, a odlično će odraditi svoj posao, stvarajući dodatni efekt termos boce, a to posebice vrijedi za bojlere koji su smješteni u negrijane prostorije.
Jednako kao i na bojleru, toplinu nepotrebno možete gubiti i na cijevima, jer ako imate cijev kroz koju ide topla voda, od bojlera do slavine, jedan dio topline koju voda prenosi će se izgubiti. Zato je važno da je bojler smješten što bliže točkama gdje će se topla voda zaista i koristiti. No, jednako tako, uštedjeti možete i postavite li toplinsku izolaciju na cijevi za toplu vodu. Gdje god cijev s toplom vodom prolazi kroz prostor koji se ne grije, važno ju je izolirati. Čak i cijevi koje prolaze kroz prostor u kojem živimo trebali bismo izolirati. Za izolaciju se može koristiti specijalna pjena ili traka koja se spiralno omotava oko cijevi.
Treći način koji može znatno doprinijeti smanjenju cifre na računima je reguliranje temperature na termostatu za toplu vodu. Sasvim je dovoljno je da termostat bude postavljen na temperaturu od 55 do 65 stupnjeva celzijusa. Ukoliko vam ponestane tople vode, problem nije u visini temperature, već u zapremini bojlera, a u tom slučaju trebali biste zamijeniti ga s većim modelom.
27.03.2009.
Kako uštedjeti na toploj vodi
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten