• Važna je pozicija na koju ste smjestili hladnjak/zamrzivač. Pri tome se misli na temperaturu prostorije u kojoj su smješteni. Idealna pozicija za hladnjak je hladna ostava u blizini kuhinje, a treba izbjegavati smještanje u blizinu štednjaka, radijatora, bilo kakvih grijača.




Iako je svakako najefikasniji način štednje na kućanskim aparatima kupovina aparata visoke klase  energetske učinkovitosti, odnosno onih koji troše malo, ukoliko niste spremni na kupovinu novih aparata, pravilnim korištenjem postojećih također možete uštedjeti. Kućanski aparati za čuvanje namirnica – hladnjak i zamrzivač, veliki su potrošači, najvećim dijelom svakako zato što su uključeni 24 sata dnevno.

Ovog tjedna donosimo savjete kako pravilno koristiti već postojeće hladnjake i zamrzivače kako bi se smanjila potrošnja električne energije.

Prije svega važna je pozicija na koju ste smjestili hladnjak/zamrzivač. Pri tome se misli na temperaturu prostorije u kojoj su smješteni. Idealna pozicija za hladnjak je hladna ostava u blizini kuhinje, a treba izbjegavati smještanje u blizinu štednjaka, radijatora, bilo kakvih grijača.  Umanjenje temperature prostorije za  jedan stupanj može donijeti uštedu potrošnje energije koju hladnjak troši za 4%.

Zamrzivač je najbolje, ako za to postoje uvjeti, smjestiti u prostoriju koja se ne zagrijava kao što su podrum, garaža i sl. Idealna temperatura u hladnjaku iznosi 5 stupnjeva celzijusa, a u zamrzivaču minus 18. Svaki stupanj manje troši više energije, a da se vrijeme čuvanja ne produžava. I zamrzivač i hladnjak emitiraju toplinu na stražnjoj strani. Zato bi hladnjak trebao biti najmanje 5 cm odmaknut od zida. U tom slučaju hladniji zrak slobodno cirkulira oko kondenzatora za izdvajanje topline. Otvore na zračnoj rešetki treba redovito održavati i čistiti od prašine. Potrebno je kontrolirati da li se vrata dobro zatvaraju i ne treba ih nikad dugo držati otvorena. Tako sprečavamo gubitak hladnoće i propadanje namirnica. Tople obroke prije nego se stave u hladnjak treba prvo ohladiti na sobnoj temperaturi. Zamrzivač bi trebalo 2 puta godišnje odlediti, jer 5mm leda povećava potrošnju električne energije za 30%. Također, važno je znati da prazan zamrzivač upotrebljava više energije nego pun. Ako nedostaje hrane, onda prazni prostor dopunite stiroporom.

Također, uredno poslagane namirnice u hladnjaku i zamrzivaču smanjuju gubitak energije zato što se brže nađe ono što se traži, pa su vrata kraće otvorena.