Državljanin sam Srbije i BiH. Bivša supruga ima hrvatsko i srpsko državljanstvo. U Srbiji smo sklopili i razveli brak. Kćerka je pripala majci. Pri pokušaju sređivanja domovnice i putovnice za kćerku u hrvatskom konzulatu u Beogradu, bivšoj supruzi su rekli da razvod treba biti verificiran u Hrvatskoj. Što nam je potrebno za taj postupak?


U Vašem slučaju je kod nadležnoga suda u Republici Srbiji donesena pravomoćna sudska Presuda kojom je razveden brak između Vas i Vaše bivše supruge. U konkretnom slučaju, a sukladno odredbama Zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima, članci 86. do 96., strana sudska odluka se u izvanparničnom postupku koji se provede pred nadležnim sudom, prizna u RH i dobije status odluke suda s područja RH te ima jednak pravni učinak. Presudu koju imate, s potvrdom njezine pravomoćnosti i ovršnosti, morate putem ovlaštenog sudskog tumača prevesti na hrvatski jezik i latinično pismo te zajedno sa svojim zahtjevom za priznanje predati nadležnom sudu u RH. Prema članku 101. ZRSZ-a, mjesno je nadležan onaj sud na čijem području treba provesti postupak priznanja odnosno izvršenja. Dakle, svoj zahtjev podnesite sudu koji ima sjedište u onom mjestu (općini/gradu) u čijem je matičnom uredu Vaš brak upisan u RH, pa će se po okončanju postupka priznanja strane sudske odluke provesti i brisanje upisa Vašeg braka u Matici vjenčanih.

Ukoliko zajednički podnosite ovaj zahtjev, ne bi smjelo doći do bilo kakvih problema, a za cijeli postupak možete se obratiti i odvjetniku iz RH po Vašem izboru ukoliko niste u mogućnosti sami provesti postupak priznanja.