Imam kumu koja ima dijete od 2 godine. Bila je u majčinskom domu u Zagrebu. Kad je izlazila, uzeli su joj skrbništvo nad djetetom i dali u posvojenje dok se ne snađe. Sad moja kuma živi s dečkom u stanu gdje imaju posebnu dječju sobu puna igračaka i ostalih stvari. Njen dečko ima posao koji uspješno radi i ima primanja. Što se može napraviti da joj se vrati skrbništvo?

 

Ako su razlozi iz kojih je roditelju bilo oduzeto pravo na roditeljsku skrb nad djetetom prestali,  prijedlog za vraćanje roditeljske skrbi mogu podnijeti dijete, roditelj koji je lišen prava na roditeljsku skrb ili centar za socijalnu skrb. O takvom prijedlogu odlučuje nadležni Općinski sud u izvanparničnom postupku. Isto vrijedi i u slučaju ako je oduzeto pravo na stanovanje s djetetom i povjeravanje svakodnevne skrbi nad djetetom.

U svakom slučaju valjalo bi se obratiti stručnoj osobi za pomoć, a ako vaša kuma nema mogućnosti snositi troškove pravne pomoći slobodna se obratiti nadležnom Uredu državne uprave u svojoj županiji koji će donijeti rješenje o odobravanju besplatne pravne pomoći, ako su za to ispunjeni zakonski uvjeti, te uputiti vašu kumu odvjetniku koji će takvu pravnu pomoć pružiti.

S obzirom na sadržaj vašeg pitanja radi se o pravima i odnosima u vezi kojih bih svakako savjetovao angažiranje stručne pomoći.