Suvlasnik sam na jednoj parceli i želim taj dio zamjeniti za jedan dio pored kuće. Osoba je zainteresirana samo ukoliko taj komad riješim da bude vlasništvo 1/1. Ostali suvlasnici bi također željeli da se riješi suvlasništvo, ali nam je rečeno da je parcelacija moguća tek kad netko podnese zahtjev za gradnjom. To je inače poljoprivredno zemljište u građevinskoj zoni.

 
Postupak prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište reguliran je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, pa je prenamjenu moguće izvršiti samo pod onim uvjetima koje propisuje spomenuti zakon. Prenamjena je moguća i ako je već prije predviđena dokumentom za prostorno uređenje ili nekim drugim pismenim propisima. Kod jedinice lokalne ili regionalne samouprave (ured državne uprave u Vašoj županiji) moguće je izvršiti provjeru mogućnosti prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Postupak prenamjene možete pokrenuti podnošenjem zahtjeva za donošenje akta o gradnji, a pokrenut će ga nadležno upravno tijelo. U slučaju prenamjene plaća se jednokratna naknada za koju se u obzir uzima površina zemljišta.

U vezi s rješavanjem suvlasničkih odnosa, iste je moguće riješiti sporazumno, kroz sudski, izvanparnični, postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice ili kroz parnični postupak.