Kada su u pitanju alergije na pelud, kućnu prašinu, grinje, jasno je da je skoro nemoguće takve alergene izbjegavati, ali moguće je smanjiti izlaganje istim

 

Nakon testova te saznanja što nam smeta, treba maksimalo moguće izbjegavati kontakte s pronađenim alergenima.

Kada je u pitanju hrana istu treba izbjegavati.

Kada su u pitanju alergije na pelud, kućnu prašinu, grinje, jasno je da je skoro nemoguće takve alergene izbjegavati, ali moguće je smanjiti izlaganje istim. Kod pospremanja i čišćenja kuće treba koristiti jednokratnu masku za usta i nos. U periodu cvatnje trava i drveća izbjegavati boravak u prirodi. Nakon vraćanja kući, preporučuje se tuširanje, ali bez gelova i šampona. Promjena odjeće dolazi u obzir, ali treba voditi računa da se odjeća pere sa što manje deterdženta i po mogućnosti bez omekšivača. Treba izbjegavati odjeću koja ima lateksa. Ispiranje nosne sluznice može koristiti, ali preporučam da to bude obična ili morska voda.

Ispiranja s biljnim pripravcima mogu koristiti, ali često se događa da je osoba alergična baš na biljni pripravak.

Tu možemo spomenuti i ulje crnog kima koje se sve više koristi u riješavanju alergijskih reakcija. Do sada nije rađeno ispitivanje efikasnosti te metode, ali u mojoj praksi je dokazano da kod tih pacijenata može nastati alergija i na ulje crnog kima.

Mnogi liječnici i znanstvenici rade na istraživanjima kako bi se pronašao učinkovit način liječenja alergija.

Standardna terapija preporuča uzimanje antihistaminika, a kod težih oblika i primjenu kortikosteroida.

Primjenjuju se imunoterapije, desenzibilizacije, homeopatske metode, fitoterapija.

Već više od 60 godina koristi se i kvantna medicina u dijagnostici i terapiji alergija. Tu se najboljom pokazala biorezonantna metoda koja po svjetskoj literaturi ima uspješnost liječenja do 87%.

Alergije su danas veliki problem i bit će još veći zbog razloga navedenih u prethodnim člancima na ovu temu. Alergijama treba ozbiljno pristupiti te ih treba što je moguće prije identificirati i na najbolji mogući način liječiti. Naglasimo da prisustvo alergija nije jedno izolirano stanje već kod alergija je čitav organizam doveden u patološko stanje. Kao i kod drugih problema, razvoj medicine će pronaći bolje i efikasnije metode liječenja.