Količina kalorija po gramu je općeprihvaćeni pokazatelj prihvatljivosti neke hrane pri određenom dijetalnom režimu. Dakle, vagneš sadržaj tanjura i brzo izračunaš da li je obrok unutar granica dopuštenog. Ili će ga, teška srca, trebati smanjiti za koji zalogaj. SVAKA KALORIJA VIŠKA PRILIJEPIT ĆE SE TAMO GDJE NE TREBA, ZAR NE? Kasnije je to teško skinuti i priča se nastavlja… Fijasko stiže munjevito. No, moglo bi biti i drugačije. Ako se vaša hrana sastoji prvenstveno od škroba (npr. krompir, grah ili integralna riža), zelenog i žutog povrća te voća, apsolutno se ne trebate bojati gojaznosti. GLAVNINA OVE HRANE SADRŽI MANJE OD JEDNE KALORIJE PO GRAMU. Možete je pojesti jako puno, a da se ne udebljate. Još više, primijetit ćete da jedete više nego ikada (količinu kao opasan pojam ovdje možete zaboraviti), A SKORO UVIJEK KILAŽA SE SPUŠTA NA PRIRODNI, OPTIMALNI NIVO. Nema gladovanja, bit ćete siti i puni energije, usprkos grozomornim sveprisutnim upozorenjima da bez kakvog "jačeg" masnog dodatka nije moguće izbjeći slabost, mučnine i bolesti. Pogotovo kod djece. (Više puta sam ručao u zagrebačkom Makronova centru i uvijek sam sretao puno djece, koja se hrane isključivo po makrobiotičkim načelima, slično režimu o kojem ovdje govorim. Slučajno ili ne, niti jedno dijete nije izgledalo slabo. A JOŠ MANJE BOLESNO.) Ponavljam temeljno načelo-NIJE POTREBNO GLADOVATI DA BI SMRŠAVILI. No, na nekoliko detalja još moram upozoriti. Dakle, rasporedite hranu u više manjih obroka. Ako jedete redovito i NE MORITE SE GLAĐU, metabolizam se neće usporiti i sagorijevanje kalorija odvijat će se poželjnim tempom. U takvim okolnostima, obično nema problema ni s funkcioniranjem crijeva, posebno vezano za izbacivanje otpadnih materija. Proizvodi od brašna nisu najsretniji izbor za gojazne. Više je razloga zašto je neprerađena cjelovita hrana bolja od samljevene. Cjelovita hrana se polako absorbira i stvara uvjete za bržu razgradnju akumuliranih masti. Inzulin ostaje nizak, zahvaljujući obilju vlakana. A VLAKNA SE U CRIJEVIMA VEŽU S MASNOĆAMA, KOLESTEROLOM, RAZNIM ZAGAĐIVAČIMA I VIŠKOM HORMONA (koji stoje u pozadini mnogih bolesti), te se tako izlučuju iz organizma. Vrlo poželjno, u svakom slučaju. Gotovo kao u raju. No, usitnjavanjem cjelovitih žitarica u brašno, sve će se promijeniti. Iako je materija ostala faktički ista. Samo, tijelo neće reagirati isto. Kalorije žitarica samljevenih u prah brže se absorbiraju i dolaze u krvotok. ZBOG TOGA SE NE RAZGRAĐUJE VIŠAK MASTI. Proizvodi od brašna siromašni su vlaknima, pa uzrokuju rast inzulina. A to je situacija u kojoj se masnoće lakše nego inače pohranjuju u masnim stanicama. Pojednostavljeno rečeno, što više brašna unosite u svoj organizam (i što je brašno bjelije, odnosno obrađenije), teže ćete mršaviti. Kako bi rezultati bili što bolji, vrlo je preporučljivo smanjiti unos kruha, pašte i sličnih proizvoda. Dobro, proizvodi od brašna poprilično su bolji od hrane krcate mašću i kolesterolom. (Volite li jaja? Sve one, koji vas uvjeravaju da su jaja vrlo zdrava, priupitajte kako se riješiti kolesterola iz žumanjka. KAKO SPRIJEČITI NJEGOVO TALOŽENJE U ŽILAMA? Mislite li da vrijedi pokušati s tabletama? Ili se odreći "zdrave" namirnice?) Ako ih koristite tu i tamo, nećete učiniti nikakvu katastrofalnu štetu. Tek da znate da je cjelovita forma bolja. I kada opet čujete da masni umak deblja, ali pašta ne, znat ćete da je to samo djelomično istina. Kod masnog umaka situacija je jasna, a pašta i kruh će vam zagorčiti život taman toliko da shvatite kako težina raste neopisivo lako, a spušta se uz porođajne muke. Barem kod većine. Slijedeći put: Sirova stvarnost