Kastracija psa je zahvat koji vrlo često obavljamo i to najčešće zato jer želimo eliminirati reproduktivne instinkte ili probleme u ponašanju koji su vezani na mu­ški spol psa, odnosno njihov hormonalni status. Kastracija se oba­vlja na zahtjev vlasnika i tada go­vo­rimo o elektivnom zahvatu.

Takav pas je obično potpuno zdrav, a vlasnik se odluči na kastraciju zbog problema u ponašanju psa. Uglavnom problem nastaje zbog izražene agresije prema drugim mužjacima ili zbog mok­re­nja po stanu kod pasa koji stalno označavaju teritorij. Ostali ra­z­lozi za kastraciju mužjaka su me­dicinske prirode. Tu spadaju tu­mori, različite traume testisa, upa­le epdidimisa i/ili skotuma ko­je ne možemo konzervativno riješiti. Također je indicirana kod nekih oboljenja za koje se zna da su muški spolni hormoni medijatori bolesti: perinealna hernia i tumori u perialnoj regiji, neki problemi s prostatom, pa i kod određenih kožnih promjena koje mogu imati veze sa produkcijom testosterona.

Zahvat se obavlja u općoj anesteziji,a sama kirurška rana je relativno mala. Oba testisa od­stra­­ne se kroz isti rez.

Kod kastracije odstranjujemo testise. Ovo naglašavam jer nas vlasnici pasa često pitaju da li se radi samo o podvezivanju sjemenovoda. U tom slučaju pas ne bi bio plodan, ali bi i dalje proi­zvodio testosteron, a upravo to želimo spriječiti. Važno je da pas miruje nakon operacije te da mu se spriječi eventualno lizanje ra­ne. Osobno više volim da je rana na zraku te da se na nju ne stavljaju antibiotski prašci niti zaštitni povoji.

Ukoliko se radi o elektivnoj kastraciji preporuka je da se ne radi ljeti pogotovo ako je pas vani jer može doći do zagađivanja rane (muhe!).

Šavovi se odstranjuju 7 do 10 dana od operacije. Ponekad do­lazi do otekline skrotuma nekoliko dana nakon operacije i to posebno kod velikih pasa, no ako je pas dobrog općeg stanja, ako je­de i dobre je volje, nije potrebna nikakva intervencija. Oteklina splasne sama do skidanja šavova. Kastrirani psi nešto su skloniji debljanju no to je svakako samo na vlasnicima - treba pripaziti na prehranu i kastrirani pas može biti sportski tip kao i ne kastrat. Danas su na tržištu na raspolaganju hrane za kastrate tako da se te strane ne smije biti problema. Učinak kastracije na prije navedene probleme u ponašanju je upi­tan. Svakako je učinkovitiji uko­liko se kastrira mladi mužjak koji još nije stekao naviku gala­mlj­­enja kad vidi mužjaka, kao i naviku mokrenja po stanu.

Preporučujemo kastraciju i onim vlasnicima koji imaju problema s tužnim cviljenjem njihovih mužjaka kad se tjeraju kuje u susjedstvu, posebno ako je pas vani pa svojim zavijanjem ometa cijelo susjedstvo.