15.09.2005.
Kerry blue terrier
Kerry Blue Terrier ili prevedeno Irski plavi terijer veoma je posebna ali i rjetka pasmina u našim područjima. Za razliku od
ostalih vrsta terijera; westija, erdela ili
yorkija…manje je zastupljen no poseban i očaravajuć na svoj način. Zapisi pokazuju da je ova pasmina nastala još prije 12 stoljeća no standariziran je u današnjem obliku
krajem prvog svjetskog rata. To je snažan pas kompaktne građe, visok oko 50 cm,
pristupačan, dobroćudan i vesele naravi. No,također je i pravi terijer; tvrdoglav,
temperamentan i veoma inteligentan.
Oblik i građa tipične su terijerske: dlaka je u osnovi tipična oštra,iako je na opip mekanija nego npr.dlaka westija ili erdela.Kada su štenci podsjećaju na šnaucere i posjeduju svilenkastiju dlaku. No,do svojih 18 mjeseci dlaka postane oštra,gusta,blago kovrčava te karakteristično plava s odsjajem
srebrnkaste do čelično sivkaste. Ovu vrstu terijera nećemo tretirati klasičnim trimanjem već formu i frizuru oblikujemo
šišanjem škarama i mašinom. Da bi mogli formirati frizuru dlaka mora biti održavana i prethodno detaljno iščetkana i oprana. Zato nam je potrebna tzv.slicker četka sa
zakrivljenim zupcima te češalj sa metalnim zupcima kojim ćemo najbolje ukloniti zapetljanja. Od šampona najprikladniji je neki od antibakterijskih,blagih šampona koji ce osvježiti dlaku I nahraniti je a neće narušiti prirodnu teksturu dlake. Nakon detaljnog pranja I iščetkavanja,možemo započeti sa šišanjem. Vaš groomer će znati da je ova pasmina posebna po tome što šišanjem ne pratimo samo linije tijela već neke dijelove posebno naglašavamo kao npr.vrat koji često nazivaju grivom te
prijelaze na zadnjim nogama koji moraju izgledati "puhasto". Mašinom šišamo dio iznad gustih i dugih šiški do ušiju i uši te dio ispod vrata do ključnih kostiju na prsima. Posebno je i to što za razliku od većine terijera šišamo i dio vrata ispod ušiju što pojačava dojam elegancije kojim ova pasmina zrači.Mašinom šišamo i dio ispod repa te oko genitalija. Ostatak tijela šiša se škarama a posebna pozornost daje se tzv.grivi koju formiramo na vratu, prijelazima sa tijela na zadnje noge te glavi na kojoj ostavljamo gustu bradu ali radimo ravan prijelaz sa vrata na prsa. Tzv.griva
posebnost je ove vrste koja se nalazi na gornjoj strani vrata I formira se škarama od vrha glave do početka leđa.Važno je napomenuti da sve ovo podrazumijeva uporabu profesionalnih škara kojima je obilježje iznimna oštrina i " ležanje" u ruci. Vješt groomer oblikovati će njima svaku frizuru ovisno o građi tijela i željama vlasnika. Vještina će se očitovati u tome da se šišanjem sakriju nedostaci a istovremeno naglase odlike građe. Pored ovih "osnovnih" škara često su korisne i tzv.
efilirke (škare sa nazubljenim zupcima) kojima se formiraju prijelazi između predjela tijela koji su šišani mašinicom i škarama.Na dijelovima koji se šišaju škarama dlaka se može ostaviti dužom ali se može i potpuno skratiti.U biti nešto se duža dlaka ostavlja na vratu i na stražnjem dijelu tijela,dok je ona na leđima nešto kraća. Upravo zbog mogućih odstupanja može se tvrditi da ne postoji univerzalni tip frizure ove vrste terijera. Zbog izrazito guste i lijepe dlake svaki groomer uživati će šišati ovu pasminu.Što se tiče samog održavanja zahtjevaju redovito češljanje i četkanje kako biste održali dlaku čistom i urednom između posjeta groomeru. Ukoliko redovito njegujete svog ljubimca biti će vam zahvalan sustanar jer se kao i svi ostali terijeri ne linja. Zbog prirode njihove dlake posla oko formiranja frizure ima na pretek dok je vlasnikov posao oko samog češljanja
jednostavan. Kao i svi terijeri i ova pasmina je stalno u pokretu, živahna,vesela, ponosna i sve te odlike nosi jednakim žarom do u duboku starost.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Tagliatelle od kestena
Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Juha od bundeve i leće
Gusta juha od bundeve nezaobilazno je jesensko jelo gotovo svakog kućanstva, a kada bundevi dodate i leću, dobijete ukusan, hranjiv, kremasti, vege obrok prepun proteina i vlakana