Dim sum obuhvaća sva jela napravljena od tijesta i punjenja bilo mesnim, povrtnim ili morskim nadjevom. Mogli bi ih usporediti s naši knedlama ili raviolima, ovisno o veličini. Dim sum jela mogu biti velika ili mala, otvorena ili zatvorena te se mogu kuhati u temeljcu, na pari u posebnim košarama od bambusa ili pržiti u dubokoj masnoći


Kineska kuhinja je oduvijek privlačila pažnju i postala je popularna diljem svijeta. Svi ti začini, slatko kisele kombinacije, razni načini pripreme hrane svakome zagolicaju maštu i okusne pupoljke.

Jedno od tradicionalnih kineskih jela, ako ne i najpopularnije, je Dim sum.

Dim sum obuhvaća sva jela napravljena od tijesta i punjenja bilo mesnim, povrtnim ili morskim nadjevom. Mogli bi ih usporediti s naši knedlama ili raviolima, ovisno o veličini. Dim sum jela mogu biti velika ili mala, otvorena ili zatvorena te se mogu kuhati u temeljcu, na pari u posebnim košarama od bambusa ili pržiti u dubokoj masnoći.

Kinezi, a osobito kantonci njeguju kulturu posjećivanja mjesta gdje se poslužuje čaj da bi uživali u dim sum pripravcima još od dinastije Qing. Dim sum je profinjeno, malo  i slasno jelo a također je puno raznovrsnosti. U kineskim restoranima se nudi preko stotinu različitih dim sum pripravaka.


SASTOJCI:


TIJESTO:

- 300 g glatkog brašna

- 1 žličica soli

- 160 g ključale vode

- 2-3 žlice crnog i bijelog sezama


NADJEV:

- 250 g šampinjona

- 2 srednje mrkve

- 1 manji poriluk

- 1 režanj češnjaka

- 1 žlica soja sosa

- 1 žlica ulja

- Sol

- Papar


PRIPREMA:


U zdjeli promiješati brašno i sol. Polako dodavati ključalu vodu i stalno miješati dok se ne dobije glatko tijesto. Tijesto pokriti i ostaviti 10 minuta da miruje. Dodavanjem vrele vode brašnu dobijemo mekše tijesto, koje je rastezljivije i lakše se mijesi.

Tijesto potom treba mijesiti 10-ak minuta dok ne dobijemo glatko tijesto koje se ne lijepi i zadržava svoj oblik. Ponovno ga ostavimo da odmara dok pripremimo nadjev.

U tavi zagrijemo ulje, dodamo narezani poriluk, sitno narezane gljive, naribanu mrkvu, protisnuti češnjak, soja sos i začine. Pržimo povrće stalno miješajući nekoliko minuta. Ostavimo da se ohladi.

Na lagano pobrašnjeloj podlozi premijesimo tijesto i podijelimo u 10 jednakih djelova. Svaki dio razvaljamo u krug, napunimo sa žlicom nadjeva, spojimo rubove tijesta i napravimo spljoštenu lopticu. Gornji dio loptice utisnemo u sezam. Kada su sva paciva gotova u većoj tavi zagrijemo 2 žlice ulja, stavimo peciva da se prže oko 1 minutu dok donji dio ne postane zlatan, u tavu dodamo pola čaše vode, poklopimo tavu i pustimo da se peciva pare jos 5-6 minuta. Peciva poslužimo s umakom od soje.