Ova kura djeluje kao snažan diuretik kod detoksikacije, sredstvo za pojačanje apetita, sredstvo za poticanje izmjene tvari, a popularna je i kao zimski „dizač“ imuniteta

 

U Hrvatskoj su popisane 4 vrste Juniperusa, redom Juniperus communis iliti borovica, J. oxycedrus iliti smriča, J. phoenicaea - fenička borovica i J. sabina - smrdljiva borovica. U Primorju su najčešće borovica, koja ima tamnoplave (pseudo)plodove i smriča sa smeđe-crvenim (pseudo)plodovima. U ljekovite svrhe u narodu se najviše koristi borovica. Ona je poznato diuretično sredstvo, sredstvo koje se koristi za detoks, za olakšanje iskašljavanja i za dizanje imuniteta.

Poznata je i još uvijek rado korištena Kneippova kura bobicama borovice. Ona djeluje kao snažan diuretik u kurama detoksikacije, sredstvo za pojačanje apetita, popularan je zimski „dizač“ imuniteta, sredstvo za poticanje izmjene tvari te u kurama protiv reumatskih oboljenja. Protiv reumatskih oboljenja kura se provodi u jesen, s obiljem šetnji na svježem zraku, a na proljeće se krv pročisti kurom soka mladog maslačka. Za ove kure potrebno je imati zdrav želudac i potpuno zdrave bubrege te ju ne trebaju koristiti osobe slabih bubrega koji su skloni upalama, ili osobe sa proteinima u mokraći, trudnice, dojilje. Ukoliko u šetnjama prirodom naiđete na tamnoplave bobice borovice, možete ih ubrati i sada u ovom zimskom periodu i napraviti jednu kraću kuru. Imajte na umu da trebate piti povećane količine vode.

Kura se provodi vrlo jednostavno. Ako prvi puta radite ovu kuru, sažvačite dobro bobice, sok progutajte, a tvrde dijelove ispljunite.

Prvi dan sažvaču se 4 bobice,  drugi dan 5, treći dan 6 i tako dok ne dođemo do dvanaestog dana i 15 bobica. Nakon toga svaki dan žvačemo po jednu bobicu manje i idemo s brojevima unatraške. Ako vam bobice izazivaju žgaravicu ili ne pašu na želudac, Kneipp preporuča da neposredno po uzimanju popijete toplo mlijeko.

Još uvijek, na snijegu, plave se bobice na stablima i grmovima borovice. Njeni plodovi dozrijevaju čak 3 godine, prkose ljetnim žegama i zimskom ledu i buri, čekaju da ih poberete. Ponesite rukavice, izgrepst ćete ruke!