Nakon smrti oca naslijedio sam stan zajedno s bratom. S obzirom da brat ima odraslog sina i želi zadržati stan, svoju polovicu je dao sinu koji sad želi useliti, a da me prije toga nije isplatio te ne želi plaćati ni stanarinu za moju polovicu stana. Što ja mogu učiniti po tom pitanju i kakva prava imam?


Institut suvlasništva definiran je odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te propisuje prava i obveze koje suvlasnici imaju jedni prema drugima te prema trećima u vezi s predmetom svoga suvlasništva. Svaki od suvlasnika ovlašten je izvršavati svoje ovlasti glede cijele stvari ako na taj način ne vrijeđa prava ostalih suvlasnika, a plodovi, koristi, troškovi i tereti također se dijele među suvlasnicima razmjerno njihovim suvlasničkim dijelovima. Jednako tako, suvlasnici imaju pravo na posjed odnosno suposjed stvari, pa je Vaš brat, odnosno njegov sin, ako je on upisani suvlasnik, ovlašten biti u posjedu predmetnoga stana koji ste naslijedili iza Vašega oca. To naravno ne znači da on ima pravo ograničavati Vas u suposjedu nekretnine koja je u Vašem suvlasništvu te, ukoliko bi Vas u cijelosti isključio odnosno onemogućio da pristupate ili koristite nekretninu, imate pravo na zaštitu svoga prava i sudskim putem.

Kao suvlasnici možete donijeti odluku o načinu korištenja i upravljanja nekretninom, no ukoliko ne možete postići suglasnost, a jedna strana inzistira na samostalnom korištenju nekretnine, imate pravo sudskim putem zatražiti naknadu prema pravilima o stjecanju bez osnove od suvlasnika koji nekretninu koristi. Takav tužbeni zahtjev se najčešće kvantificira prema iznosu najma koji bi Vam pripadao sukladno Vašem suvlasničkom dijelu.

Ovlašteni ste pokrenuti i postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice koja na predmetnoj nekretnini postoji. Taj postupak u konačnici dovodi do prodaje nekretnine putem javne dražbe te namirenja suvlasnika iz dobivene prodajne cijene prema njihovim suvlasničkim omjerima.

Ovisno o Vašem interesu te mogućnosti dogovora s ostalim suvlasnicima, imate mogućnosti izvansudskim, ali i sudskim putem zaštiti svoja prava i interese u vezi s predmetom suvlasništva.