Na što se može pozivati mladi vozač kojeg je zaustavila policija, a upravljao je vozilom koje ima preko 75 kW? Radi se o studentu koji nema stalna primanja. Samo dva mjeseca nakon toga je ukinuta odredba o mladim vozačima.


Iz sadržaja Vašega pitanja nespornim proizlazi da je prekršaj u ovom slučaju počinjen. Naime, prema odredbi članka 221. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je važio do 11. lipnja 2015. godine, mladi vozač ne smije upravljati osobnim automobilom čija snaga motora prelazi 80 kW. Činjenica snage motora automobila kojom se upravljalo je lako utvrdljiva i nije podatak kojim bi se moglo na bilo koji način manipulirati radi potreba obrane.

U ovakvoj situaciji, ukoliko se radi o osobi koja ranije nije prekršajno kažnjavana, kod nadležnoga suda iznoseći obranu potrebno je skrenuti pozornost sudu upravo na tu činjenicu, baš kao i svaku drugu činjenicu za koju držite da bi predstavljala olakotnu okolnost za okrivljenu osobu. Tu naravno možete isticati i socijalne prilike, odnosno navedene činjenice da se radi o studentu bez vlastitih primanja, tako da sud prilikom donošenja svoje odluke, a temeljem svih iznesenih činjenica u obrani, sam dođe do zaključka da se svrha kažnjavanja propisana Prekršajnim zakonom u ovom slučaju može ostvariti i izricanjem opomene.