14.12.2010.

Koliko imam godišnjeg odmora?

Imam 17 godina radnog staža i dijete od 11 godina s invaliditetom. Radim u firmi šest dana u tjednu. Koliko dana godišnjeg odmora smijem koristiti? Inače, u firmi u kojoj radim nemamo uvid u nikakav pravilnik.


Minimalno trajanje dana godišnjeg odmora propisuje Zakon o radu, N.N. 149/09 i to u trajanju od četiri tjedna. Sve drugo je pitanje autonomnog uređivanja ovih odnosa; kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, a može i ugovorom o radu. Kod nekih poslodavaca dodaje se broj dana za godine staža, za obiteljske prilike kao što su vaše itd.

Obratite se stručnim službama poslodavca ili sindikalnom predstavniku ili radničkom vijeću, uostalom i inspekciji radnih odnosa da doznate koliko imate odmora. To se mora vidjeti iz rasporeda godišnjeg odmora ili iz pojedinačne odluke koju vam izdaje poslodavac. Bilo kako bilo, minimum je četiri tjedna, a zaštitu zatražite pisanim putem od poslodavca, a kasnije i putem suda. Važno je paziti na rokove koje Zakon o radu propisuje.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .