• Barem 80% dnevnog unosa trebala bi činiti hrana koja stvara bazičnost. Idealno bi bilo kada bi otprilike toliko činila sirova hrana. Na kombiniranje različitih vrsta treba posebno pripaziti

Vidjeli smo da meso i riba zakiseljavaju najviše. Pogotovo su rizični za osobe s narušenim zdravljem. Mlijeko i sir predstavljaju poseban problem. Stvaraju veliku količinu sluzi, pogotovo ako je mlijeko homogenizirano. (A pasterizacija stvara od mlijeka mrtvu prirodu. SVE ŠTO IMALO VRIJEDI, NAKON PASTERIZACIJE VIŠE NE POSTOJI.)

Ako već morate koristiti mlijeko, pokušajte nabaviti NEOBRAĐENO I NETRETIRANO MLIJEKO OD NEKOG SELJAKA. Jogurt je bolji od mlijeka i sira, a kozje mlijeko je bolje od kravljeg. Što se tiče jaja, žumanjak blago alkalizira, ali samo ako je meko kuhan ili sirov. Tvrdokuhana ili pečena jaja zakiseljavaju.

Sve vrste ulja imaju pH oko 4 (neutralno), ali uvijek treba birati ulja dobivena hladnom preradom. SVAKO ZAGRIJAVANJE JE ŠTETNO. Friteze zaobilazite u širokom luku. Margarin također. To je jedna od najnezdravijih namirnica na tržištu.

Uobičajeni bijeli šećer, smeđi šećer, fruktoza i umjetna sladila imaju pH 0,5-2, što znači da itekako doprinose općem zakiseljavanju. Isto važi za alkoholna i gazirana pića te kavu. 98% SVIH LIJEKOVA STVARA KISELOST, PONEKAD I EKSTREMNU.

Mnoštvo namirnica, mnoštvo problema i mnoštvo pitanja, zar ne? Barem 80% dnevnog unosa trebala bi činiti hrana koja stvara bazičnost. Idealno bi bilo kada bi otprilike toliko činila sirova hrana. Na kombiniranje različitih vrsta treba posebno pripaziti.

Generalno, NIJE DOBRO PREVIŠE MIJEŠATI U ISTOM OBROKU. (Nemojte nasjedati na recepte s impresivnim listama sastojaka. Samo ćete napraviti kaos u probavnom traktu.) Voće i povrće ne idu u istom obroku (ova kombinacija stvara kiselost) zbog bitno različite duljine probavljanja. Dakle, VOĆE NEMOJTE NIKADA JESTI KAO PRIVJESAK RUČKU. Voće i škrobna hrana također nije dobra kombinacija.

KOMBINACIJA ŠKROBA I BJELANČEVINA JEDNA JE OD NAJOMILJENIJIH U ŠIROJ POPULACIJI. NAŽALOST, I JEDNA OD NAJGORIH. Obroci s kruhom i mesom ili krumpirom i mesom potpuno su neprihvatljivi. Naime, pri probavljanju bjelančevina izlučuje se solna kiselina, koju škrob neutralizira, čime se RAZGRADNJA JAKO USPORAVA.

Tako se škrob i bjelančevine zadržavaju neprobavljeni u želucu i crijevima. HRANA POČINJE GNJILITI, A U OTROVNOM OKRUŽENJU BUJAT ĆE ŠTETNE BAKTERIJE. Slično će se dogoditi i pri zalijevanju mesa mliječnim umacima.

Hm, hm... Pohana svinjetina i krumpir... Zašto je veliki užitak uvijek opterećen velikim problemima?