Korisnica sam obiteljske mirovine, imam položen ispit za sudskog tumača i željela bih to nastaviti raditi. U kojem obliku mogu sa svojim statusom i dalje obavljati tu djelatnost, a da mi se ne obustavi mirovina? Možda kao drugi dohodak? Spada li prevoditeljstvo i sudsko tumačenje u autorsko djelo?

Kao korisnica obiteljske mirovine, želite li zadržati isplatu iste, ne smijete registrirati ni jedan oblik poduzetništva kao fizička osoba (ni obrt ni samostalnu djelatnost). Za druge poduzetnike možete raditi kroz angažman ugovorom o djelu i oni će prilikom isplate honorara (drugog dohotka) obračunati i uplatiti sva pripadajuća davanja u obliku doprinosa i poreza. Ostvarite li drugi dohodak iz inozemstva, sama ste ga dužna prijaviti kroz JOPPD obrazac i zadužiti se i uplatiti ista davanja. Samostalno nastupati na tržištu prema građanima ne smijete sve dok nemate registriranu gospodarsku djelatnost.

Što se tiče autorskog ili običnog djela, ovisno je o tome što prevodite. Ako prevodite autorsko djelo, i Vaš je prijevod iste vrste, no ako prevodite dokumente ili drugo što nema obilježja autorstva, niti Vaš drugi dohodak ne smije biti obračunat s privilegijom predviđenom za stvaranje autorskog djela.