Tu ne radi o nakupini kalcijevih soli, već o punoj, živoj kosti, koja je narasla tamo gdje joj nije mjesto


Pročitao sam više Vaših članka vezanih za myositis ossificans(slobodna kost u mišiću), te bi i trebalo Vaše mišljenje. Dijagnosticiran mi je kalcifikat veličine 8mm mišića tricepsa uzrokovan hematomom nastalim u rujnu 2016. Na području gdje je kalcifikat nemam bolova ali mi kalcifikat stvara veliku neugodnost u vidu osjećaja zatezanja u laktu, te osjetno slabiju mogućnost korištenje mišića  tricepsa pogotovo na pritisak. Prema preporuci ortopeda obavio sam osam terapija radijalnim udarnim valom, nikakav pozitivan učinak nakon tih terapija nisam osjetio. Trenutno idem na terapiju ultrazvukom u KBC Split. Čitajućii jedan od vaših članaka naišao sam na informaciju da terapija fokusiranim udarnim valom ima velike prednosti ispred terapije RUV.

Posttraumatski kalcifikat u mišiću nadlaktice veličinom manji od jednog centimetra ne bi trebao raditi smetnje. Ukoliko smetnje postoje, puno je vjerojatnije da je riječ o vezivnom okruženju oko kalcifikata, koje mijenja smjer sila kroz mišić, te tako povećava tenziju u laktu, nego o samom kalcifikatu kao fizičkoj zapreci.

Terapija udarnim valom u kalcificirajućem miozitisu služi ISKLJUČIVO za simptomatološku terapiju, dakle bolove. NIJE MOGUĆE “razbiti” takav kalcifikat, jer se tu ne radi o nakupini kalcijevih soli, već o punoj, živoj kosti, koja je narasla tamo gdje joj nije mjesto. To će reći da ne možemo očekivati njenu reapsorpciju po terapiju udarnim valom. Ta reapsorpcija će se dogoditi spontano, ali kroz dugi vremenski period (više godina). U tom svjetlu, sadašnja terapija ultrazvukom, također nema nekog smisla. U koliko RUV nije pomogao, može se pokušati sa fokusiranom terapijom udarnim valom koja preciznije i dublje može prenjeti energiju sa ciljem desentitizacije lokalnih bolnih receptora.

No, važnije od svega nabrojanog jest pregledati rame i lakat, te propisati odgovarajuće vježbe, sa kojima će se normalizirati aktivacija mišića pri pokretanju i tako ukloniti bol.