Prema legendi, krafne je u 18. stoljeću izmislio berlinski slastičar koji je htio služiti kao topnik pod pruskim kraljem Fridrikom Velikim. Pokazao se nesposobnim za vojnu službu, ali mu je bilo dopušteno ostati u pukovniji gdje je vršio dužnost kuhara
Antonjski rog je “zatulil” i maškare su preuzele vlast na cijeloj Liburniji. Vrijeme karnevala je službeno počelo. Uz šarene maske i dobru zabavu, krafne su isto dio neizostavni dio maškaranog ludila.
Prema legendi, krafne je u 18. stoljeću izmislio berlinski slastičar koji je htio služiti kao topnik pod pruskim kraljem Fridrikom Velikim. Pokazao se nesposobnim za vojnu službu, ali mu je bilo dopušteno ostati u pukovniji gdje je vršio dužnost kuhara. Kao zahvalu napravio je prve krafne od dizanog tijesta. Bile su u obliku topovske kugle, a budući da nije imao pećnicu, ispekao ih je na otvorenoj vatri u posudi s vrućom masti. U Njemačkoj se one stoga zovu i berlinske krofne, odnosno berlineri. Gotovo svaka europska država ima svoju verziju i svoj naziv.
Iako ih se može kupiti na svakom koraku tijekom cijele godine, domaće, svježe napravljene krafne nemaju konkurenciju!
Sastojci:
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice ulja
- 2 žlice ruma
- prstohvat soli
- 2 suha kvasa
- 500 g brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 1 l ulja
- šećer u prahu
Priprema:
Zagrijati mlijeko. Potom pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećere, ulje, rum. Brašnu dodati kvas, umućena jaja, prstohvat soli, mijesiti tijesto uz postepeno dodavanje toploga mlijeka
Tijesto treba biti ljepljivo, ali kompaktno. Kada se počne odvajati od posude, dodati još malo brašna i umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostaviti posudu s tijestom prekrivenu da se tijesto nadigne (oko 1 sat). Kada se tijesto diglo, prebaciti na pobrašnjenu površinu i kratko premijesiti. Razvaljati na debljinu od 1 cm. Okruglom modlicom ili čašom većeg promjera izrezati krugove i stavljati ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesiti i oblikovati nove krafne. Ostavite da se krafne dižu oko 15 minuta.
Zagrijati ulje te u vruće ulje stavljati krafne naopačke (dio koji se dignuo ide prvi u ulje). Kada jedna strana porumeni, okrenuti na drugu. Vaditi na kuhinjski papir, pošećeriti i puniti kada se ohlade.