Ovoga puta tikvice sam pripremila u obliku kroketa, pečenih u pećnici, hrskavih izvana, mekanih iznutra. Ove krokete možete poslužiti kao prilog ili kao finger food uz neki umak




Dok uživamo u babljem ljetu i dalje su nam tikvice nezaobilazna namirnica u kuhinji.

Ovoga puta sam ih pripremila u obliku kroketa, pečenih u pećnici, hrskavih izvana, mekanih iznutra. Ove krokete možete poslužiti kao prilog ili kao finger food uz neki umak.

Tikvica dolazi iz porodice Cucurbitaceae, koja uključuje krastavce i bundeve. Iako botanički pripada voću, ova svestrana namirnica se najčešće priprema u slanim jelima.
Tikvice su bogate vitaminima C, K, B6, A i mineralima - kalij, magnezij, mangan te vlaknima. Jedna šalica nasjeckanih tikvica sadrži samo 20-ak kalorija, što ih uz niski postotak masnoće čini odličnom namirnicom za one koji paze na liniju.

Vjeruje se da tikvice potječu iz Amerike gdje su ih uzgajali domorodački narodi te su ih istraživači uveli u Europu u 16. stoljeću. Talijani su ih učinili popularnima, pa od tuda i ime "zucchini" što znači mala tikva.
Tikvice su lako uzgojive i u optimalnim uvjetima veoma brzo rastu. Postoje natjecanja u kojima je cilj uzgojiti najveću ili najdužu tikvicu.

Najveća tikvica u svijetu je bila dugačka više od 2.52 metra te je uzgojena u Kanadi. Najteža tikvica je uzgojena u Velikoj Britaniji te je težila gotovo trideset kilograma.




SASTOJCI:

500 g tikvica
3 jaja
120 g sira (npr. gaude, koristila sam pola gude, pola parmezana)
100 g krušnih mrvica
Sol, papar

PRIPREMA:

Tikvice naribajte, posolite i ostavite 10-ak minuta da puste vodu. Pećnicu zagrijte na 180°C. Tikvice ocijedite pa ih u zdjeli pomiješajte s jajima, krušnim mrvicama, naribanim sirom i začinima. Oblikujte krokete i poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Od ovih sastojaka dobila sam 20-ak kroketa. Stavite ih peći na 180°C, 30-ak minuta ili dok lijepo ne porumene.