U mjesecu listopadu obilježavaju se dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.
Veoma sam zahvalna na našem komadiću vrta i na svim plodovima koje uberemo. Obilježili smo taj dan, 17.10. , tako što smo napravili ovaj pomalo neobičan kruh, s ciklom iz vrta i orasima koje smo sami ubrali.
Ovaj kruščić oduševljava svojom bojom, dok okusom (barem mene) podsjeća na uskršnju pincu.
SASTOJCI:
2 šalice (2,5 dl) + 1 glatkog brašna
1 srednja cikla
2 žličice suhog kvasca
Pola žličice soli
1 žlica meda
2 žlice maslinovog ulja
Pola šalice mlake vode
Pola šalice mlijeka
Šaka oraha
2-3 žlice meda
PRIPREMA:
U zdjelu stavimo toplu vodu i žlicu meda, miješati dok se ne otopi, dodamo kvasac i pustimo da miruje 10-ak minuta.
Ciklu oprati, oguliti i naribati.
Brašno prosijati, dodati sol i ciklu te dobro promiješati da cikla bude obložena brašnom. Dodati nasjeckane orahe i umiješati ih.
U vodu s kvascem dodati mlijeko i med, promiješati i dodati suhim sastojcima.
Mijesiti tijesto 10-ak minuta, dodati još brašna po potrebi dok se ne dobije glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, lagano nauljiti, pokriti i ostaviti da se diže 1-2 sata.
Kada se tijesto udvostruči, premijesiti ga, oblikovati u željeni oblik ili staviti u kalup za pečenje kruha te ostaviti još 30-40 minuta da odmara.
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Kruh peći oko 30 minuta na 180°C.
Pečeni kruh ohladiti prije rezanja.