U mjesecu listopadu obilježavaju se dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti.

Veoma sam zahvalna na našem komadiću vrta i na svim plodovima koje uberemo. Obilježili smo taj dan, 17.10. , tako što smo napravili ovaj pomalo neobičan kruh, s ciklom iz vrta i orasima koje smo sami ubrali.

Ovaj kruščić oduševljava svojom bojom, dok okusom (barem mene) podsjeća na uskršnju pincu.


SASTOJCI:

2 šalice (2,5 dl) + 1 glatkog brašna

1 srednja cikla

2 žličice suhog kvasca

Pola žličice soli

1 žlica meda

2 žlice maslinovog ulja

Pola šalice mlake vode

Pola šalice mlijeka

Šaka oraha

2-3 žlice meda

 

PRIPREMA:


U zdjelu stavimo toplu vodu i žlicu meda, miješati dok se ne otopi, dodamo kvasac i pustimo da miruje 10-ak minuta.

Ciklu oprati, oguliti i naribati.

Brašno prosijati, dodati sol i ciklu te dobro promiješati da cikla bude obložena brašnom. Dodati nasjeckane orahe i umiješati ih.

U vodu s kvascem dodati mlijeko i med, promiješati i dodati suhim sastojcima.

Mijesiti tijesto 10-ak minuta, dodati još brašna po potrebi dok se ne dobije glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, lagano nauljiti, pokriti i ostaviti da se diže 1-2 sata.

Kada se tijesto udvostruči, premijesiti ga, oblikovati u željeni oblik ili staviti u kalup za pečenje kruha te ostaviti još 30-40 minuta da odmara.

Zagrijati pećnicu na 180°C.

Kruh peći oko 30 minuta na 180°C.

Pečeni kruh ohladiti prije rezanja.