Za ovaj sočan i mirisan kuglof potrebne su vam mandarine, po mogućnosti nešpricane, koje se prokuhaju, zajedno s korom i pretvore u pire. Pire se doda ostalim sastojcima, promiješa da se sve poveže i u pećnicu. Jednostavno i relativno brzo, a miriši cijela kuća
Sezona mandarina je započela! Teško je zamisliti jesen i zimu bez ovog slasnog voća, a ukoliko vam dosadi jesti ih svježe, možete napraviti ovaj fantastičan kuglof.
Mandarina (Citrus reticulata) je zimzeleno stablo iz porodice ruta. Naraste do 3 metra visine. Plod mandarine je okruglast, lagano spljošten, mesnat i sočan, narančaste, tanke kore. Porijeklom je iz istočne Azije, a u Europu je donesena u 19. stoljeću. U Hrvatskoj se uzgaja duž obale srednje i južne Dalmacije.
Mandarina je odličan izvor vitamina C. U 100 grama mandarine ima čak 30 miligrama ovog vitamina koji nam pomaže u očuvanju imuniteta i borbi protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak.
Mandarina je niskokalorična namirnica, prepuna vlakana, ubrzava metabolizam i probavu. Zbog niskog glikemijskog indeksa koji pomaže uravnotežiti razine šećera u krvi preporuča se i dijabetičarima. Uz vitamine C i B, dobar je izvor kalcija, magnezija, cinka i kalija.
Ovaj slatko - kiseli citrus najčešće jedemo svjež i sirov, nakon guljenja kore, no može se iskoristiti i za pripremu džema, želea, sladoleda, krema. Sok mandarine se može koristiti za marinadu mesa i ribe, dok se kora koristi kao začin ili čaj.
Za ovaj sočan i mirisan kuglof potrebne su vam mandarine, po mogućnosti nešpricane, koje se prokuhaju, zajedno s korom i pretvore u pire. Pire se doda ostalim sastojcima, promiješa da se sve poveže i u pećnicu. Jednostavno i relativno brzo, a miriši cijela kuća. Na kraju sam kuglof prelila otopljenom čokoladom, što nije prijeko potrebno.
Ovo je moja zdravija verzija kuglofa od mandarina, bez glutena, s kokosovim mrvicama, kokosovim uljem, šećerom kokosovog cvijeta i zobenim brašnom.
SASTOJCI:
5-6 većih mandarina
100 ml kokosovog ulja + 1 žlica
150 g šećera kokosovog cvijeta
3 jaja
150 g zobenog brašna
150 g kokosovih mrvica
1 prašak za pecivo
100 g čokolade sa 70% kakaa
PRIPREMA:
Pećnicu ugrijati na 180C.
Mandarine s korom prokuhati, ocijediti i napraviti pire (blender, štapni mikser).
Kokosovo ulje otopiti i ohladiti.
Zobeno brašno, šećer, kokos i prašak za pecivo zajedno promiješati. Jaja pjenasto umutiti, dodati ulje i promiješati.
U jaja dodati suhe sastojke i na kraju pire od mandarina. Promiješati da se sve poveže.
Izliti u kalup za kuglof i peći 30 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha kada ubodete u sredinu, na 180C.
Otopiti čokoladu s žlicom kokosovog ulja na pari.
Kolač izvaditi iz pećnice, ohladiti i preliti otopljenom čokoladom.
U slast!