Pokreti pri plivanju uključuju cijelo tijelo, te tenzija na jednom dijelu može uzrokovati i udaljene bolove


Nedavno su završile još jedne Mediteranske igre, koje su održane u španjolskoj Tarragoni. Rezultate koje su postigli naši sportaši lako možete pronaći na različitim mjestima na internetu, ili na službenim stranicama Mediteranskih igara. Ovo nije priča o uspjesima, već mala priča o jednom plivaču i njegovim problemima s ramenom.

I ovaj puta, bio sam dio hrvatske ekspedicije, konkretno medicinskog tima koji je bio na usluzi našim sportašima tijekom samih natjecanja. Uobičajeno je to bavljenje umorom, ponekom novom ozljedom nastalom upravo sada. Nešto rjeđe to je dijagnostika i terapija kroničnih problema. Jedan takav bila je upravo tvrdoglava bolnost lijevog ramena kod jednog od naših plivača. Smetnja je do dolaska trajala već dvije godine i bila je predmetom više dijagnostičkih postupaka, kao i terapijskih pokušaja različitim smjerovima. Sve bez značajnijeg uspjeha. Na pregledu, jasno je bilo da se radi o tzv.impingement sindromu, prilikom kojega u završnoj fazi podizanja ruke iznad glave dolazi do bolova koji smanjuju snagu zamaha. Također je bilo vidljivo i ograničenje pokreta vrata, slabost nekih mišića ramenog obruča. No sve to već je bilo predmetom terapija, bez utjecaja na smanjenje simptoma. Ono što je kod njega bilo osobito jest bolnost desnog kuka, koja se pojavljivala samo kod jednonožnog čučnja, te nije bitnije smetala u plivanju. Detaljnijim pregledom postalo je jasno da se radi o iritaciji rubne hrskavice kuka, koja ograničava pokrete tog zgloba. Nekoliko zahvata iz arsenala manualne fizioterapije brzo je uklonilo bolnost i povratilo punu pokretljivost kuka. No zanimljiv detalj bio je i potpuni izostanak bolova u ramenu nakon terapije za kuk.

Detaljno fiziološko objašnjenje procesa koji su pridonijeli ovakvom ishodu izvan je okvira ove kolumne. Pojednostavljeno,pokreti pri plivanju uključuju cijelo tijelo, te tenzija na jednom dijelu može uzrokovati i udaljene bolove. Tijelo jest cjelina u punom smislu te riječi, a podjela na dijelove samo je formalna.