Ozbiljno sam zainteresirana za kupovinu jednog stana, međutim, uvidom u zemljišne knjige (kod opcije povijesnog pregleda) sam primijetila da je taj stan prije mjesec dana majka darovala kćeri te kćer sada prodaje taj stan. Slučajno sam saznala da majka ima blokirane račune i ne želi da se novci uplate na njen račun, nego se dogovorila s kćerkom da joj daruje taj stan te da novci sjednu na račun kćeri. Pretpostavljam da bi onda kćer podigla novce sa svog računa i dala majci, koja bi tako izbjegla moguće vjerovnike. Tereta na stanu nema, nikakvih zabilježbi, nekretnina je čista. Može li se nešto dogoditi meni u budućnosti ako ja kupim taj stan? Mogu li mi neki vjerovnici osporiti vlasništvo nad stanom?


Zakon o obveznim odnosima u člancima 66. do 71. uređuje institut pobijanja dužnikovih radnji, a koji omogućuje vjerovniku da pobija pravne radnje svoga dužnika koje su poduzete na njegovu štetu. Smatra se da je neka radnja poduzeta na štetu vjerovnika ukoliko nakon njezina poduzimanja dužnik više nema dovoljno sredstava da namiri tražbinu vjerovnika. Raspolaganja, odnosno pravne radnje, kojima dužnik umanjuje svoju imovinu mogu biti naplatna i besplatna. U Vašem slučaju najprije imamo besplatno raspolaganje kojim je stan prenesen s majke na kćer, a potom naplatno kojim biste stan stekli Vi temeljem kupoprodajnog ugovora. Pretpostavke pobijanja dužnikovih pravnih radnji uređuje članak 67. ZOO-a. Konkretno, stavak 3. navedenoga članka propisuje zakonsku predmnjevu da je dužnik kod besplatnog raspolaganja znao da poduzimanjem istoga nanosi štetu vjerovnicima i za pobijanje tih radnji ne traži se da je trećoj osobi, u čiju je korist ta radnja poduzeta, to bilo poznato ili moglo biti poznato. Dakle, definitivno bi se moglo osporiti darovanje stana kćeri. Sada dolazimo do sljedećeg koraka i prijenosa nekretnine na Vas kupoprodajom, odnosno odredbe članka 69. stavak 3. ZOO-a. Navedena zakonska odredba propisuje da, kada je treća osoba (ovdje kćer) naplatnim poslom (kupoprodaja) otuđila korist (stan) pribavljenu raspolaganjem koje se pobija, tužba radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji može se podnijeti protiv pribavitelja (kupca - Vas) samo ako je znao da se pribavljanje njegovih pravnih prednika (kćer) može pobijati, a ako je korist otuđena besplatnim pravnim poslom, tada se pribavitelja može tužiti i ako nije znao da se pribavljanje njegovih pravnih prednika (kćer) može pobijati.

Dakle, postoji mogućnost da se ospori i Vaše stjecanje stana temeljem ugovora o kupoprodaji uz uvjet da tužitelj u postupku dokaže da ste znali za ranije besplatno raspolaganje kojim je prodavateljica (kćer) stekla stan koji Vam prodaje te okolnosti dugovanja majke. Ishod takvoga sudskoga postupka nezahvalno je prognozirati.