Nekakvo osnovno pravilo za hranjenje ženke u laktaciji koja ima prosječno veliko ili veliko leglo bilo bi da u prvom tjednu dojenja jede jedan i pol puta više nego prije parenja, u drugom tjednu duplo, a u trećem tjednu laktacije tri puta više

Laktacija, dojenje malenih štenaca ili mačića vrlo je zahtjevno za organizam ženke, posebno ako se radi o velikom leglu. U ovom periodu pravilna prehrana kuje ili mace koja doji je od presudne važnosti.

Nekakvo osnovno pravilo za hranjenje ženke u laktaciji koja ima prosječno veliko ili veliko leglo bilo bi da u prvom tjednu dojenja jede jedan i pol puta više nego prije parenja, u drugom tjednu duplo, a u trećem tjednu laktacije tri puta više. Dakle, kada govorimo o maksimalnoj laktaciji kuja će pojesti i tri puta više hrane nego je jela normalno.

Može se računati i tako da u maksimalnoj laktaciji (kada su bebe stare približno 3 tjedna ) ženka treba pojesti 25% više hrane za svako štene.

Treba je  hraniti po želji, od­no­sno ohrabrivati je da pojede što više. Preporučuje se da joj u ovom periodu hrana i voda budu stalno na raspolaganju, kako bi ona mogla jesti malene obroke, ali svakih sat, dva. Na taj način neće opteretiti želudac, a malim, čestim obrocima tokom cijelog dana unijeti će dovoljne količine hranjivih tvari.

Najveći problem u prehrani kuje koja doji je da joj se osiguraju dovoljne količine energije kako bi mogla producirati do­vo­ljno mlijeka. Manje kujice ima­ju veće potrebe po toj ene­rgiji, a veće proporcionalno ma­nje potrebe.
Nervozna ili jednostavno tem­perament nekih pasa pove­ćavaju dodatno potrebe po ene­rgiji.

Zato za vrijeme dojenja treba davati visoko kvalitetnu gotovu hranu predviđenu za štenad koja raste odnosno onu predvi­đenu baš za ženke u laktaciji.  Mnoge komercijalne hrane ne­će zadovoljiti ove potrebe, pa možemo reći da je laktacija u velikom leglu i svojevrstan test kvalitete hrane  koju dajemo kuji. Ako  kujica ima dobar ape­tit i jede velike količine hrane,  a unatoč tome mršavi, za pretpostaviti je da ta hrana ne sa­drži dovoljno kalorija pa treba prijeći na kaloričniju hranu.  Druga je mogućnost dodati mast u hranu-u ovom slučaju nije važno radi li se o biljnoj ili ži­vo­tinjskoj masti jer ono što nam treba su kalorije, a ne nezasićene masne kiseline.

Opet, hrana se ne smije previše “zamastiti” jer to može rezultirati uzimanjem manjih količina hrane.

U drugom tjednu laktacije kuje često znaju promijeniti ponašanje i pokazivati određeni vid antipatije  prema štencima. U tom slučaju može se dodavati male doze C vitamina na dan oko 100 mg dnevno.

Što se tiče dohrane štenadi do 3 tjedna starosti preporučila bih  jedino komercijalne formu­le koje zamjenjuju kujino mlijeko jer zamjenske hrane koje neki vlasnici sami pripremaju vrlo često izazovu proljev u tako male štenadi.
Posebnu pozornost treba obratiti na dojke upravo u periodu kada su maleni stari tri tjedna. Tada njihovi oštri no­ktići mogu oštetiti nabreklo tkivo dojke što otvara put infekciji. Najbolje ih je prati čistom mlakom vodom i to po mogu­ćnosti prije svakog hranjenja. Ukoliko primijetite ranice na dojkama ili crvenilo i bolnost svakako treba potražiti savjet veterinara jer to može značiti da je došlo do mastitisa - upale mliječne žlijezde.

Sa tri tjedna počinjemo sa dohranom štenadi, pa će oni tada sisati sve manje što će do­vesti do smanjivanja produkcije mlijeka i do smanjivanja mlije­čnih žlijezda.