Kod suhe seboreje najočitiji simptom je velika količina prhuti na koži psa. Vlasnici će ovu promjenu primijetiti odmah, posebno ako se radi o psu tamne boje


Kožni problemi u pasa su vrlo česti, a seborea je svakako jedan od njih. Kako sam pisala u prethodnim tekstovima, uzroci seboreje su vrlo različiti. Ukoliko nam je poznat uzrok seboreičnih promjena na koži, onda će i liječenje biti usmjereno na eliminaciju uzroka. No, vrlo često ne možemo biti sigurni o čemu se zapravo radi, pa seboreju tada liječimo simptomatski.

Kod suhe seboreje najočitiji simptom je velika količina prhuti na koži psa. Vlasnici će ovu promjenu primijetiti odmah, posebno ako se radi o psu tamne boje. Kod svijetlih pasa to je možda nešto manje očito, no svakako će privući pažnju vlasnika. Pojačana prhutavost kože javlja se kod nekih nasljednih oboljenja kod zlatnih retrivera, koker španijela no može se javiti i kao posljedica drugih kožnih oboljenja - nakon alergijskih dermatitisa, bakterijskih upala kože, kod infestacije ektoparazitima pa i u slučajevima kada je prehrana psa deficitarna u nekim vitaminima. Istu promjenu viđamo i kod nekih hormonalnih poremećaja.

O prehrani svakako treba porazgovarati kod svakog kožnog problema kod kojeg uzrok nije očit. Ukoliko primjerice nađemo buhu na psu, besmisleno je raspravljati o prehrani dok se ne riješi problem nametnika. Danas je na raspolaganju cijeli niz gotovih hrana prilagođenih psima sa kožnim problemima. No, i tu treba biti oprezan i pažljivo odabrati hranu. Ukoliko vlasnik sam priprema hranu svojem psu, dogovaraju se posebni recepti kao i suplementi.

Dijagnostika je često skupa, a ponekad unatoč obavljenim pretragama nemamo konačnu dijagnozu. Upravo zbog toga, ukoliko pas nema i sistemske probleme, pokušamo liječiti simptomatski. Liječenje kožnih tegoba u ljudi uglavnom je topikalno. To znači da se ne uzimaju sistemski lijekovi, već se kožne promjene tretiraju lokalno - kremama, mastima, šamponiranjem i slično. Kod naših dlakavih pacijenata to zna biti vrlo zahtjevno. Ovisno o vrsti dlake i količini poddlake, ponekad je naprosto nemoguće doprijeti do kože. Šišanje je svakako jedna od opcija koja olakšava liječenje, no većina vlasnika pasa, posebno dugodlakih, jako se teško odlučuje za ovu opciju.

Kako seboreične promjene obično zahvaćaju cijelu kožu i nisu lokalizirane, najčešća je terapija šamponiranjem. I to je ponekad problem zbog sušenja dlake, a i stoga što šampon obično mora neko vrijeme “odstajati” na psu, što znači da mokrog psa morate dvadesetak minuta držati u kadi. A ako je od onih koji nisu oduševljeni kupanjem, to će biti težak posao.

U početku liječenja kupanje mora biti svakodnevno. Ponekad će se vlasnici obeshrabriti jer će se činiti da je količina prhuti nakon kupanja još veća. To je stoga što šamponiranjem podignemo ljuske s kože, no upravo to i želimo postići. Najbolje je koristiti šampone koji nemaju nikakav parfem jer parfemi mogu jako smetati psu.

Liječenje se sprovodi različitim vrstama šampona. Tako imamo antibakterijske šampone, keratinolitičke, šampone koji hrane kožu, a danas su nam na raspolaganju i sredstva u obliku spot on ampula. Spot on je vrlo praktičan način aplikacije masnih kiselina i ulja koja će navlažiti suhu, prhutavu kožu. Pri aplikaciji šampona svakako se treba pridržavati uputa proizvođača i poštivati vrijeme djelovanja šampona. To posebno važi za antibakterijska sredstva.

Za mace, delikatne kao i uvijek, moraju se koristiti sredstva namijenjena upravo mačkama, nikako šamponi koji su samo za pse. Kod suhe kože pokrivene prhuti, preporuka je da se psa prvo okupa u običnom šamponu. To može biti baby šampon za ljude ili još bolje šampon za štence. Ovi šamponi nisu skupi, a odstraniti će sa kože i dlake prljavštinu i dio prhuti. Na taj će način terapeutski šampon lakše prodrijeti do kože. Terapeutski šamponi su skupi, a na ovaj način će njihov utrošak biti značajno manji. Nakon korištenja terapeutski šampon treba jako dobro isprati jer može izazvati iritaciju kože ako ostane na njoj predugo.

Nakon nekoliko šamponiranja većina pasa će to prihvatiti kao dio normalne njege i neće biti većih problema s ulaskom u kadu. S macama treba biti nježan, a uporan i pretvoriti šamponiranje u ugodnu masažu njenog veličanstva.