Ima više od 15 godina od kada mi je Ivan Lesinger ispričao jedno svoje zapažanje. On je vodio udrugu Zdrav život u Rijeci. Novi članovi udruge, koji su uglavnom urbanog podrijetla i koji nisu poznavali biljke, na prvom izletu u prirodi, dobili bi zadatak da sami prošeću livadom i da uberu biljku koja se njima sviđa. Nakon toga bi došli kod Ivana na razgovor i tada bi se utvrdilo da im je upravo ta biljka potrebna za poboljšanje zdravlja.

Za mene, kao “klasičnog” liječnika, to je bilo malo neobično, ali to mi je kasnije otvorilo i neke nove dimenzije u pristupu pacijentu i njegovoj bolesti.

Nedavno nas je napustio Ivan Lesinger, fitoterapeut, homeopata, ali prije svega dobar čovjek i, što je za mene najvažnije, moj najbolji prijatelj.

Imali smo puno razgovora o svemu, od života, politike, vjere, a najviše smo razgovarali o medicini i to sa dva dijametralno suprotna stajališta. Nakon određenog vremena, shvatili smo da naša razmišljanja i stajališta nisu toliko različita i da nas sve više veže zajednička misao kako na najbolji način pomoći čovjeku u nevolji.

Za pomoći čovjeku potrebno je ujediniti kompletno ljudsko znanje, svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, a kombinacija istih može polučiti najbolje rezultate.

Ja, kao potpuna neznalica fitoterapije, mislio sam da znam skuhati kamilicu, no nakon razgovora s Ivanom, shvatio sam da i za to treba imati znanje.

Sjećam se naših šetnji po prirodi gdje bih ja vidio šumu, livadu, brdo, a Ivan Lesinger bi vidio veliku biljnu ljekarnu, skladnost i ljepotu prirode koju smo mi odavno zaboravili, a sve više se “trudimo” da je uništimo.

Ivan Lesinger je volio čovjeka, svoju obitelj, svoje prijatelje i najbolje se osjećao kada je “razgovarao” s prirodom, njenom ljepotom i dušom.

Iskoristio bih ovaj trenutak da naglasim da sam zahvaljujući Ivanu Lesingeru shvatio da je fitoterapija ozbiljna metoda koja traje više tisućljeća te da se ista treba tako i shvatiti. Svima onima koji žele koristiti ovu metodu, preporučujem da se konzultiraju s onim ljudima koji poznaju tu metodu i da se ne liječe na svoju ruku. Fitoterapija je ozbiljna metoda koja, ako se pravilno primjenjuje, može pomoći, ali isto tako može i odmoći ako se zlorabi. Predlažem da se ubuduće uspostavi bolja suradnja između pacijenta, liječnika i fitoterapeuta.

Na kraju, još jednom, mom velikom prijatelju šaljem lijep pozdrav, pozdrav s kojim smo završavali naše radio emisije o prirodi i zdravlju.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]