Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Lemon curd možete namazati na kruh, s njim puniti muffine, kroasane, pite, palačinke ili kekse
Lemon curd je nježno kremasti namaz od limuna. Potječe iz Engleske gdje se krajem 19. i početkom 20. stoljeća tradicionalno služio uz popodnevni čaj. Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa. Lemon curd možete namazati na kruh, s njim puniti muffine, kroasane, pite, palačinke ili kekse.
 
Osnova curda su jaja, šećer, limun i maslac. Limun možete zamijeniti bilo kojim citrusom i dobit ćete jednako ukusnu kremu. Ova krema se kuha na pari te ukoliko vam se jaja koaguliraju, odnosno stvore grudice u smjesi, tada je dovoljno da kremu procijedite kroz sito.
 Količinu soka i korice limuna možete prilagoditi po želji. Ako želite laganiju varijantu curda, krenite s jednim limunom.
 
 
 SASTOJCI:
 KEKSI:
 
 115 g maslaca
 150 g šećera
 1 jaje
 220 g brašna
 60 g bademovog brašna
 Prstohvat soli 
 korica 1 limuna
 1-2 žlice mlijeka
 Pola žličice sode bikarbone 
 
 
 LEMON CURD:
 
 4 jaja
 2 žumanjka
 160 ml limunovog soka
 Korica 1 limuna
 10 žlica maslaca
 135 g šećera
 PRIPREMA:
 
 Za kekse pjenasto umiksajte omekšali maslac sa šećerom, pa dodajte jaje, koricu limuna i mlijeko. Dodajte suhe sastojke i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Za kremu od limuna na pari kuhajte jaja, žumanjak, šećer, limunov sok i koricu uz stalno miješanje s pjenjačom. Nakon 10-ak minuta bi se trebalo zgusnuti. Maknite s vatre i umiješajte maslac dok se skroz ne otopi i poveže u glatku kremu. Ostavite da se ohladi.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, izvaljajte i modlicama izrezujte kekse. Kekse pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, 7 do 9 minuta ili dok im rubovi ne postanu blago rumeni.
Ohlađene kekse uvaljajte u šećer u prahu pa ih napunite s kremom od limuna. Ostatak ohlađenog curda možete čuvati u sterilnim staklenkama u hladnjaku do tjedan dana.