Iskustvo rada s poduzetnicima pomoglo mi je da raspoznam listu pitanja i odgovora koje bi svaki poduzetnik morao imati spremnu prije nego se odluči za finalni korak registriranja.

 

Koje su djelatnosti s kojima ću se baviti?

Nema ograničenja u broju djelatnosti za koje obrtnik može biti registriran.

Utječe li koja djelatnost na vezani status obrta?

Ako je neka od željenih djelatnosti uvjetovana minimalnim uvjetima prostora ili stručnošću obrtnika, oni moraju biti dokazani prije nego obrt registrira početak poslovanja za te djelatnosti.

Da li mi je potrebno razdoblje pripreme?

Ako je obrtniku potrebno razdoblje ulaganja u pripremu poslovanja ili dokazivanja posebnih uvjeta, postoji mogućnost registriranja obrta bez početka rada. U tom periodu, koji najviše može trajati godinu dana, obrtnik ne smije vršiti isporuke, nema obveze plaćanja doprinosa i članarine Komori, ali smije istupati na tržištu radi budućih isporuka, uređivati prostor ili vršiti druge nabave za buduće poslovanje. Ako unutar tog razdoblja ne upiše početak poslovanja, obrt će biti brisan iz registra.

Hoću li poslovati cijelu godinu ili tijekom sezone?

Propisima nije određeno koji mjeseci predstavljaju sezonu, nego samo da ona može najviše trajati šest mjeseci u godini. Ako će poslovanje biti takvo, potrebno ga je kao takvog i registrirati.

Imam li mogućnosti korištenja poticaja?

Najčešći su poticaji Zavoda za zapošljavanje i na natječaj je nužno prijaviti se prije registriranja obrta. Poticaji nisu bezuvjetni i nisu primjenjivi na svakoga, pa je uputno dobro proučiti pravila i izračunati isplativost.

Na koji način ću biti oporezovan/a za obrtničku djelatnost?

Obrtnik porez može plaćati u paušalnom iznosu ili na temelju utvrđenog stvarnog dohotka. Limiti i sve okolnosti su višekratno u ovoj rubrici obrađeni. Obrtnik koji želi paušalno oporezivanje, treba u roku 8 dana od upisa početka rada u nadležnoj ispostavi Porezne uprave to i zatražiti. Ukoliko propusti ovu radnju, dužan je voditi poslovne knjige.

Hoću li obrt registrirati kao zajednički obrt sa jednom ili više osoba?

Ova je mogućnost dostupna za ortake, koji će prethodnim ortačkim ugovorom utanačiti sve okolnosti svojeg odnosa, pa tako i podjelu dohotka koji će nastati u obrtu.

Hoću li zapošljavati druge osobe?

Obrtnik može bez ograničenja zapošljavati druge osobe, a sam se smatra zaposlenim čim započne poslovanje obrta. Kao poslodavac, obrtnik je dužan poslovati u skladu sa svim radno-pravnim propisima. Način oporezivanja obrta nema utjecaja na mogućnost zapošljavanja drugih osoba.

Koje su mi usluge kao obrtniku/ci stvarno važne od strane poslovne banke i koju ću banku odabrati?

Dobro promišljen odgovor na ovo pitanje može uštedjeti značajan iznos novca za bankarske naknade, jer nije potrebno plaćati pakete usluga koje uopće nisu potrebne.

Imam li privatnu ovrhu koja će biti naplaćivana sa žiro računa obrta?

S obzirom da obrtnik posluje kao fizička osoba, te da ne postoji zaštićeni račun obrta, svaka privatna ovrha na novčanim sredstvima obrtnika bit će preusmjerena na žiro račun obrta čim se on otvori. Nema mogućnosti izbjegavanja ove činjenice i ona može ugroziti poslovanje obrta. U slučaju ortaštva, ovrha jednog od ortaka, može biti ovršena sa žiro računa obrta i time utjecati na ostale ortake.

Hoće li obrt naplaćivati gotovinom ili karticama?

U tom slučaju, obrt će biti obveznik fiskalizacije.

Hoće li obrt poslovati sa poduzetnicima iz EU?

Ako da i ako se radi o stjecanju ili isporuci usluga, obrt mora pribaviti PDV identifikacijski broj.

Mogu li poslovati izvan sustava PDV-a, ili je možda baš isplativo da uđem u sustav PDV-a?

Ovo je zahtjevna tema, o kojoj je ovdje puno pisano. Prag za ulazak je sada 300 tisuća kuna i obvezan je ulazak i tijekom godine, čim se prag prijeđe.

Po mojoj procjeni ovo su najvažnije teme, a o svakoj od njih je potanko pisano u ovoj rubrici, pa je svima dostupno više informacija. Onaj tko ne zna barem ove odgovore, neka odloži pokretanje poduzetništva.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge