Ovogodišnja standardna upozorenja o štetnosti ljetnog sunca započela su paralelno s viješću da je smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima u EU


Globalno zatopljenje iskazalo se zadnja 2 mjeseca. Neizbježna tema za katastrofičare, koji predviđaju nešto slično Sahari i na našem području. Salata i grožđe će nestati, a ostat će pijesak s ukopanim zmijama i škorpionima. I možda ponekom oazom. Trebat će nam deve, a ne tvrdoglavi magarci. Ako ništa drugo, možda ospice budu slabije aktivne u silnoj vrućini. Ovo govorim kao uvod u kalendarsko ljeto, koje je pred vratima. Ne brinite, apokalipsa je još daleko. U danima i mjesecima koji slijede bit će i lubenica i grožđa, bit će i podnošljivo toplog mora, možda nam se i pokoji simbolični pljusak smiluje. Sve bi bilo u redu da ljetne radosti nisu začinjene zamkama. Poprilično realnim.

Ovogodišnja standardna upozorenja o štetnosti ljetnog sunca započela su paralelno s viješću da je smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima u EU. Hm, branite se od sunca, jer s rakom vam se loše piše! Bježite u hlad, bježite u kuću, bježite i u podzemni bunker ako treba. Istina je, sunčanje u podne nikoga neće usrećiti, a još manje ga učiniti zdravijim. Ako ništa drugo, zakuha ti mozak i primozak, a koža se ljušti baš kao kod kuhanog krumpira. Povjerenje u visoke zaštitne faktore pri suncu u zenitu također nije dobra ideja. Puno puta sam vidio da se tako izgori tek malo manje. A to je tek dio priče. Mnogi sastojci krema za sunce ulaze u krv, s nerijetko vrlo toksičnim učincima.  Jedni pod sunčevom svjetlošću oslobađaju slobodne radikale, drugi djeluju kao estrogen te remete hormone, a neki mogu izazvati i alergijske reakcije. Nekoliko istraživanja je pokazalo da osobe koje upotrebljavaju najviše preparata za zaštitu od sunca ujedno imaju i najveći rizik od kožnog melanoma. Zato je hlad uvijek prvi izbor, a ne sintetički preparati. Nedavno su na Hvaru utvrdili da 10% stanovništva ima sumnjive kožne promjene i sve su ih naručili za operativni zahvat (skoro 200 ljudi). Ne precizira se koliko je tu sumnji, koliko realnosti, a koliko reklama za nacionalne programe prevencije raka. Reklama za sunce sigurno nije. Hvar je naš najsunčaniji otok.

Bijeg u rashlađene prostorije je drugi ekstrem. Neki s klimatizacijom stvarno pretjeruju. Kada je temperatura u zatvorenom prostoru 10 ili 20 stupnjeva niža nego vani, čovjek stvarno poželi ostati vani. Nagli prelazak iz pržione u Sibir je preveliki tjelesni stres, na koji sigurno nismo dovoljno pripremljeni. Tijelo puno toga može prevladati, ali pamti i šokove. Sigurno da nije baš isto, ali i plućni pečati ostaju dugo nakon prestanka pušenja. Briga za vlastito tijelo mora biti stalni zadatak.

Ali, naravno da je ljeto vrijeme za uživanje. Asocira li vas na dopust, bezbrižnost ili šetnju po mjesečini? Dodir meduze, krvožedne krpelje, šarene poskoke ili ralje morske nemani? Ili tek na razdoblje ispražnjenih radijatora i (potpuno) praznog Sabora? Ne zaboravite da i vaši organi vape za odmorom. Želite li uživati u danima s isključivo sirovom hranom, baš sada je pravo vrijeme za to. Najprirodnija detoksikacija.

Prijavite se na besplatni newsletter:[email protected]